Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Avantajele alăptării pentru mamă și bebeluş

Avantajele alăptării pentru mamă și bebeluş

Compoziţia unică a laptelui matern îi asigură acestuia beneficii de necontestat:

  • Energie şi creştere, prin conţinutul în lipide, carbohidraţi, proteine, hormoni, factori de creştere, nucleotide.
  • Dezvoltarea creierului şi a vederii, datorită acizilor graşi polinesaturaţi cu lanţ lung şi taurinei.
  • Funcţionarea corectă a sistemului digestiv, prin conţinutul de fibre prebiotice (oligozaharide), taurină şi enzime.
  • Maturarea sistemului imunitar: laptele matern conţine imunoglobuline, lactoferină, seleniu, betacaroten, nucleotide şi fibre prebiotice.
  • Intervine în buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi a sângelui, datorită conţinutului în fier, lactoferină, acizi graşi polinesaturaţi cu lanţ lung şi vitamina K.
  • Dezvoltarea sistemului osos, printr-un raport optim calciu/fosfor şi vitamina D.

 

Beneficii pentru bebeluş

Alăptarea îi permite, în primul rând, bebeluşului să simtă apropierea celei mai iubite persoane din viaţa lui, această apropiere asigurându-i confort şi siguranţă şi făcându-l să se simtă iubit, ceea ce îi permite să facă faţă unei lumi cu totul noi care îl înconjoară. În plus, alăptarea previne apariţia muşcăturii incorecte.

În plus, alăptarea previne apariţia muşcăturii incorecte. În timpul alăptării, maxilarul şi limba bebeluşului sunt poziţionate corect, ceea ce ajută  la  dezvoltarea vorbirii şi articulării. Asigură, de asemenea, o dezvoltare intelectuală optimă. Alăptarea are şi alte  beneficii cuantificabile. Bebeluşii alimentaţi la sân sunt protejaţi imunitar, ca urmare prezintă  un risc mai mic de a dezvolta următoarele afecţiuni: infecţii gastrointestinale, infecţii respiratorii, obezitate, infecţii urinare, otite, astm, eczeme, diabet,   sindromul morţii subite în primul an de viaţă, leucemie, creşterea colesterolului. Literatura de specialitate prezintă numeroase dovezi privind beneficiile alăptării atât pentru mamă, cât mai ales pentru bebeluş, cu precădere în privinţa următoarelor aspecte:

1. Protecţia nou-născutului împotriva infecţiilor şi alergiilor

2. Reducerea riscului de obezitate

3. Menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular

Ca urmare, putem spune pe drept cuvânt, că laptele matern are adevărate beneficii imunitare pentru bebeluş.

Ce spun EXPERŢII…

  • ESPGHAN Coordinated International Expert Group (2005) “… recunoaşte multiplele beneficii ale alăptării pentru sănătatea copilului şi susţine cu tărie alimentaţia naturală ca fiind ideală pentru acesta…”
  • SCF Report (2003) “… susţine alăptarea ca fiind modul ideal de alimentare a bebeluşului născut la termen …”
  • AAP Policy Statement (2005) “… pediatrii şi personalul medical trebuie să recomande alimentaţia naturală tuturor bebeluşilor pentru care alăptarea nu este în mod specific contraindicată…”

 

Alte calităţi ale acestuia în afara celor nutritive: este întotdeauna proaspăt şi la îndemână; nu implică pregătiri speciale; are temperatura  ideală, este lipsit de microbi, nu determină alergie sau intoleranţă; distribuţia energetică este optimă (lipide 55%, glucide 38% şi proteine 7%).  Prin intermediul laptelui matern se face şi transferul eficient de imunitate de la mamă la copil prin anticorpi de tip IgA- secretorie, proteine bacteriostatice, celule vii, etc. În plus, are o acţiune de protecţie faţă de multe antigene alimentare (rol antialergic). Dezvoltarea neuropsihică şi senzorială a copilului alimentat natural este superioară. Studiile din ultimii ani au evidenţiat inteligenţa superioară a copilului alăptat, acuitatea vizuală mai mare, efectele benefice asupra simţului auditiv etc., acestea conferindu-i un start bun în viaţă.

 

Beneficii pentru mamă

Alăptarea dezvoltă instinctul matern. Contactul direct cu copilul o face pe mămică să devină mai liniştită şi mai calmă. Se adaptează mai uşor la condiţia de mamă.

Pe lângă aspectele emoţionale, care constituie fundamentul revenirii la o formă, condiţie şi o stare sufletească bune, se pare că alăptarea reduce riscul de îmbolnăvire a mamei de cancer ovarian şi mamar, de apariţie a osteoporozei, precum şi riscul de îmbolnăvire de scleroză multiplă.

În plus, minimizează riscul de hemoragii postnatale, deoarece ocitocina secretată în timpul alăptării declanşează contracţii ale musculaturii uterine. Alăptarea frecventă şi regulată poate preveni de asemenea apariţia unei noi sarcini, deoarece alăptarea întârzie ovulaţia. O revenire mai târzie a menstrei reduce riscul apariţiei unei anemii datorate deficitului de fier.

În perioada lactaţiei vor fi consumate şi grăsimile acumulate, fapt ce permite o revenire rapidă la greutatea anterioară sarcinii.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare