Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Beneficiile alăptării

Beneficiile alăptării

Alăptarea este una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă etapă din primele 1000 de zile ale bebelușului tău, o fereastră unică de intervenție pentru sănătatea viitorului adult. Ea îi aduce nenumărate avantaje bebelușului, întrucât laptele matern este perfect adaptat nevoilor sale din această perioadă.

Studiile de specialitate au descoperit legături între alăptare și starea de sănătate a copilului și viitorului adult. Iată care sunt, mai exact, beneficiile pe care laptele matern le aduce copiilor:

  • Transmite bebelușului anticorpi, imunoglobuline, lactoferină, seleniu, betacaroten și fibre prebiotice, care contribuie la formarea unui sistem imunitar puternic.
  • Contribuie la o funcționare bună a sistemului cardiovascular al micuțului. S-a demonstrat că adulții care au fost alăptați prezintă un risc scăzut de boli cardiovasculare și de hipertensiune arterială.
  • Contribuie la dezvoltarea optimă a sistemului osos, printr-un raport optim de calciu, fosfor și vitamina D.
  • Protejează copilul de boli precum bacteriemia, diareea, infecțiile respiratorii, alergiile, otita medie, infecțiile urinare.
  • Contribuie la dezvoltarea optimă a organismului micuțului, prevenind obezitatea. Prin concentrația optimă de proteine, laptele matern previne apariția obezității infantile și a diabetului zaharat. Mai mult, s-a dovedit că adulții care au fost alăptați au un risc mai scăzut de a deveni obezi comparativ cu adulții care nu au beneficiat de lapte matern.
  • Contribuie la dezvoltarea inteligenței micuțului. Studiile pe termen lung au arătat că alăptatul se asociază cu un IQ mai ridicat și cu un nivel scăzut de stres al copiilor.
  • Reduce nivelul de stres al sugarului acționând asupra sistemului nervos central și a unor glande endocrine.

 

Pe lângă toate aceste beneficii extrem de valoroase pe care le aduce copilului, alăptarea prezintă avantaje și pentru mamă. Ea contribuie la dezvoltarea unei relații de apropiere între mamă și bebeluș, lucru care ajută la echilibrul psiho-emoțional al mamei. Din punct de vedere medical, alăptarea reduce riscul de cancer mamar și ovarian, dar și riscul de declanșare a osteoporozei sau sclerozei multiple. De asemenea, o ajută să se refacă mai repede după naștere, să piardă în greutate și previne riscul de hemorogii postnatale.

Iată cum alăptarea reprezintă un adevărat izvor de sănătate pentru mamă și copil. Fiecare mamă ar trebui să-i asigure puiului ei acest aliment atât de valoros. De aceea, este esențial să soliciți ajutorul unui cadru medical după naștere în ceea ce privește alăptarea și să alăptezi la cerere pentru a stimula lactația.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare