Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Colostrul, prima masă sănătoasă a bebeluşului

Colostrul, prima masă sănătoasă a bebeluşului

Orice mamă responsabilă îşi doreşte tot ce este mai bun pentru bebeluşul ei, iar primul lucru pe care îl poate face în acest sens este acela de a alăpta.

Specialiştii recomandă începerea alăptării cât mai curând cu putinţă, chiar în primele ore după naştere. În primele zile de alăptare, glandele mamare vor elibera colostru, laptele cel mai important pentru sănătatea bebeluşului. Colostrul este sărac în grăsimi, are un conţinut mare de proteine, este bogat în carbohidraţi, are un conţinut mare de vitamina K, este uşor de digerat.

Deoarece colostrul este foarte limitat în volum, dar şi foarte valoros ca şi conţinut, este crucial ca nou-născutul să primească mese cât mai dese, pentru a te asigura că el gustă din plin acest lichid gălbui, o substanţă cremoasă care va fi înlocuită rapid cu laptele matern matur.

Adeseori, colostrul a fost numit „aurul lichid“, datorită proprietăţilor sale. Nu numai că asigură nutrienţii perfecţi pentru nevoile unui nou-născut, dar furnizează şi cantităţi mari de celule vii, ce vor creşte imunitatea micuţului împotriva agenţilor dăunatori. Specialiştii consideră colostrul drept un vaccin 100% natural. Acest lucru deoarece acest lichid gălbui şi cremos conţine mult mai mulţi agenţi imunitari decat laptele matur. În timpul sarcinii, placenta este cea care îi furnizează fătului anticorpi materni IgG, lucru care trebuie să se păstreze şi după naştere. Acum, prin intermediul colostrului, bebeluşul primeşte anticorpii IgA, care oferă protecţie împotriva germenilor externi.

Dacă bebeluşul tău va primi colostru, trebuie să ştii că acest prim lapte joacă un rol foarte important în dezvoltarea tractului gastro-intestinal. Mai mult, colostrul acţionează asemenea unui laxativ deoarece determină eliberarea meconiului (primul scaun al bebeluşului). De asemenea, este eliminat excesul de bilirubină, ceea ce duce la prevenirea icterului. Important de ştiut este că acest prim lapte are o concentraţie ridicată de leucocite, celule albe protectoare, capabile să distrugă afecţiunile provocate de viruşi şi bacterii.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare