Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Conţinutul laptelui matern

Conţinutul laptelui matern

Primele zile după naştere – colostrul reprezintă un lichid gălbui mai gros. Conține o cantitate mare de proteine, o cantitate mare de fibre prebiotice, lipide, imunoglobuline şi anticorpi.

De la 3-5 zile de la naştere până în ziua a 14-a – laptele de tranziţie, care contribuie la adaptarea tractului digestiv al nou-născutului  la laptele maturat.

Din ziua a 14-a – laptele matur. Compoziția laptelui matern maturat corespunde optim cerințelor copilului.

Aşa-numitul lapte matern „de la începutul suptului” conține mai multă apă, lactoză şi potoleşte rapid setea copilului. Laptele matern „de sfârşit” conține mai multe grăsimi (de până la 5 ori mai mult) şi satură copilul. De aceea, de fiecare dată alăptăm doar dintr-un sân timp suficient de îndelungat, încât copilul să sugă şi laptele „de sfârşit”.

 Trebuie  să ne dăm seama că un sugar „experimentat” reuşeşte  să sugă toată cantitatea, inclusiv laptele „de sfârşit” în decursul câtorva minute. De aceea, durata suptului nu ar trebui să depăşească 20 de minute şi poate ajunge până la maxim 30 de minute.

Cele mai importante componente ale laptelui matern din punct de vedere cantitativ sunt proteinele, lipidele şi glucidele. Principalul glucid din laptele matern este lactoza. În afară de lactoză, laptele matern mai conține oligozaharide care ajung nemodificate în colon şi joacă un rol important în creşterea şi dezvoltarea aşa-numitelor bacterii „prietenoase”. Aceste oligozaharide sunt denumite şi prebiotice (hrană pentru bacteriile prietenoase care se găsesc în flora intestinală a copilului). În laptele matern sunt prezente şi alte componente care ajută copilul să-şi construiască propria imunitate în primele luni de viață. Acestea sunt, de exemplu, acizii graşi polinesaturați cu lanţ lung (din grupa Ω-3 şi Ω-6), cu rol în evoluția reacțiilor inflamatorii, şi nucleotidele, importante şi pentru sinteza şi maturizarea celulelor sistemului imunitar. În afară de acestea, laptele matern conține vitamine, microelemente, enzime, hormoni şi o serie de substanțe cu rol în apărarea imunitară precum anticorpi şi enzime cu rol important pentru inițierea digestiei.

Laptele de vacă nu este potrivit pentru sugari. În comparaţie cu laptele de vacă, laptele matern  este mai uşor digerabil, are un conţinut mai mic de proteine şi un raport zer/cazeină mai avantajos, ceea ce solicită mai puţin rinichii incomplet dezvoltaţi. Laptele matern conţine, de asemenea, mai mulţi acizi graşi polinesaturaţi importanţi pentru creşterea şi dezvoltarea creierului şi mai puţin sodiu.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare