Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

De ce este important sa alaptezi copilul la cerere

De ce este important sa alaptezi copilul la cerere

Alaptarea la cerere inseamna sa raspunzi in mod flexibil la semnele de foame ale copilului tau, sa incepi alaptarea atunci cand copilul o solicita si sa continui fiecare sesiune de alaptare pana ce acesta este satul.

Cercetarile evolutioniste, culturale si clinice sugereaza ca bebelusii sunt facuti sa fie hraniti la cerere. Astfel, s-a demonstrat ca bebelusii au o stare mult mai buna daca li se permite sa isi regleze singuri perioadele de hranire si se promoveaza teoria potrivit careia hranirea la cerere are impact pozitiv asupra dezvoltarii cognitive (Iacovou, Sevilla 2013).

Productia de lapte matern este legata de frecventa meselor bebelusului, fara indoiala. Cu cat se va hrani mai des si mai mult, cu atat se va produce mai mult lapte. Daca un bebelus suge mai rar, productia de lapte va scadea. De aceea, alaptarea la cerere este modul ideal ca productia de lapte matern sa se sincronizeze cu nevoile bebelusului.

In primele zile de viata ale bebeluslui, cererea de hranire ajuta la stabilirea productiei de lapte matern si ii ajuta pe nou nascuti sa reatinga greutatea de la nastere in timp scurt.

Atunci cand alaptezi, trebuie sa tii cont si de alte cateva aspecte, ce pot varia de la mama la mama si de la bebelus la bebelus.

  • Sanii femeilor sunt diferiti cand vine vorba de cantitatea de lapte pe care o pot produce la o singura alaptare. Suntem diferiti si este normal ca si organismele noastre sa nu aiba acelasi raspuns la aceiasi stimuli si conditii. La fel si sanii mamelor care alapteaza. Unele mame vor avea o productie mare de lapte, in timp ce altele vor avea nevoie de o dieta speciala si de alaptari cat mai frecvente.
  • Continutul caloric al laptelui poate varia in functie de dieta mamei, de aici si nevoia bebelusului de a se hrani mai des. Daca laptele este sarac in calorii, atunci bebelusul va simti foame mai repede decat in mod obisnuit si nu va suporta amanarea urmatoarei mese. Ai grija la alimentatie si amana dieta pentru urmatoarele luni, cand se va crea un echilbru intre tine si bebelusul tau, din punct de vedere al meselor.

 

  • Nu toti bebelusii au aceeasi capacitate de a extrage laptele in mod eficient. Unii bebelusi, in primele zile de viata, nu au suficienta putere sa extraga tot laptele din sani si nu reusesc sa se sature inainte ca energia lor sa se sfarseasca. De aceea, este nevoie sa il alaptezi atunci cand cere, dupa ce isi recapata puterile si foamea se instaleaza.
  • Bebelusii au capacitatea stomacului diferita, de aceea unii din ei vor avea nevoie de mese mai dese decat altii. Fiecare copil este diferit, iar un program standard nu se poate potrivi tuturor. Flexibilitatea si raspunsul la nevoile bebelusului sunt cheia pentru o alaptare reusita, atat pentru mama cat si pentru copil.

Alaptarea la cerere permite bebelusilor sa faca fata capriciilor situatiei plina de provocari. Atunci cand bebelusii sunt fortati sa adopte un program rigid, acestia au dificultati in a se hrani suficient. In plus, consultantii in lactatie au remarcat deseori ca bebelusii care sunt lasati sa planga fara sa li se dea acces la san, chiar si pentru cateva minute, pot deveni agitati si greu de linistit. Starea de agitatie si plansul nu le va permite sa prinda bine mamelonul si de aici va scadea eficienta hranirii.

Noile recomandari pedriatice par sa priveasca, in principal, grija pentru productia de lapte si pentru cresterea copiilor. Dar mai exista si alte aspect de luat in considerare. Alaptarea alina si reduce durerea (Shah et al. 2006). Asigura contactul piele pe piele dintre mama si copil, o practica ce promoveaza atasamentul dintre cei doi (Moore et al. 2007) si ajuta la reglarea temperaturii corpului copilului si a nivelului de glucoza din sange (Andereson et al. 2003).

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si continuarea alaptarii alaturi de inceperea diversificarii la sfatul medicului.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare