Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Influența alăptării asupra sistemului imunitar

Influența alăptării asupra sistemului imunitar

Imunitatea este un sistem foarte complex, care protejează organismul de diverse infecţii şi boli. Ştiai că aproximativ 70% din celulele sistemului imunitar al nou-născutului se află în tractul digestiv? Tractul digestiv este poarta de intrare a bacteriilor în organismul nostru și formează aproximativ 2/3 din suprafaţa mucoasă (cca 240 mp). Astfel, suprafaţa tractului digestiv al unui adult poate fi comparată cu suprafaţa unui teren de tenis.

Microflora intestinală sănătoasă

Compoziţia microflorei intestinale este influenţată esenţial de alimentaţia noastră.

Microflora intestinală echilibrată este o componentă  importantă a protecţiei  organismului nostru împotriva influenţelor nocive ale mediului exterior  şi a îmbolnăvirilor.  Peste   90%  din bacteriile   din tractul  digestiv   al  unui  copil exclusiv alăptat sunt reprezentate de bacteriile favorabile sănătăţii (prietenoase). Datorită acestor bacterii prietenoase scade riscul multiplicării bacteriilor patogene (rele).

Prin introducerea acestor bacterii prietenoase în diferite alimente sau suplimente alimentare nu obţinem acelaşi rezultat ca în cazul alăptării. Pe de o parte, adăugăm o cantitate limitată de specii de bacterii care, în plus, pot să nu fie componenta microflorei naturale/originale a copilului, pe de altă parte nu este sigur că bacteriile favorabile vor pătrunde în intestinul gros în cantitatea necesară pentru a avea beneficii importante asupra organismului copilului.

Oligozaharidele prebiotice în alimentaţia copilului stimulează semnificativ crearea şi funcţia barierei mucoase de protecţie, care împiedică pătrunderea microbilor şi substanţelor nocive în organismul copilului. 

Prebioticele contribuie la formarea unui mediu intestinal acid şi astfel creează condiţiile favorabile pentru creşterea bacteriilor prietenoase sănătăţii şi, invers, frânează creşterea bacteriilor potenţial nocive.

 

Prin degradarea fibrelor prebiotice se formează acizii graşi cu lanţul scurt, care hrănesc peretele intestinal şi măresc rezistenţa acestuia la pătrunderea patogenilor şi la agresiuni.

Prebioticele contribuie la formarea unui mediu intestinal acid şi astfel creează condiţiile favorabile pentru creşterea bacteriilor prietenoase sănătăţii şi, invers, frânează creşterea bacteriilor potenţial nocive.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare