Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Informaţii interesante despre laptele matern

Informaţii interesante despre laptele matern

Aproximativ 3 sferturi dintre mămici produc mai mult lapte în sânul drept (fără nici o legătură cu faptul că sunt dreptace sau stângace). Bebeluşul va lua mai mult lapte din primul sân care i se oferă.

În perioada alăptării, durează în medie un minut până la declanşarea lactaţiei - sau sistarea ei - dar nu te îngrijora dacă durează un pic mai mult.

O treime dintre mămici nu simt sistarea lactaţiei după alăptare.

Bebeluşii se hrănesc până ce se satură, nu până când îţi “golesc” laptele. În medie bebeluşii consumă cam 67% din laptele disponibil - desigur acest procent poate varia de la o mamă la alta.

Bebeluşii ştiu din instinct cum să îşi ia laptele repede şi eficient.

La începutul alăptării sug mai cu forţă ca să declanşeze lactaţia. Apoi, când laptele şi-a stabilit fluxul, sug mai încet până se satură. Este normal ca bebeluşii să mai ia câte o pauză în timpul alăptării. Bebeluşul controlează fluxul laptelui prin mişcările pe care le face cu limba, el ştie din instinct cum să combine suptul cu înghiţitul şi respiraţia în timp ce se hrăneşte.

Laptele ţâşneşte în mai multe direcţii, nu într-un singur jet.

73% din mămicile care alăptează primesc ajutor la început. Apelaţi la un consultant în alăptare şi lactaţie.

Indiferent de măsura bustului vei avea suficient lapte pentru micuţ. Sânul tău va produce suficient lapte. Este remarcabil cum corpul produce cantitatea de lapte necesară bebeluşului tău, nici mai mult nici mai puţin. La începutul perioadei de alăptare, sânii vor produce mai mult lapte, dar pe măsură ce alăptaţi mai rar, organismul va opri producţia. Când bebeluşul va mai creşte îţi vei aminti cu drag de momentele alăptării, îţi garantăm! Este un bun motiv să continui alăptarea cel puţin până la 6 luni.

Alăptarea ajută uterul să revină la poziţia normală după naştere. Alăptarea stimulează eliberarea oxitocinei. Oxitocina este responsabilă de contracţiile uterului şi de acceea ajută la redimensionarea lui.

În medie alăptarea durează 16 minute. Este intervalul pe care pe durata zilei, sau a nopţii, îl vei petrece alături de cel mic, un moment bun pentru relaxare, contemplare sau pur şi simplu câteva momente de intimitate cu el.

În primele zile de după naştere vei produce o cantitate mai mică de lapte. Acest lapte poartă numele de colostru. Secreţia de colostru este mai mică în primele zile pentru că aceasta este cantitatea de care bebe are nevoie. Are stomăcelul foarte mic şi nu are nevoie de mult lapte ca să îl umple.

După cea de-a 3-a sau a 4-a zi producţia de lapte creşte gradual şi se adaptează la nevoile bebeluşului. Colostrul este bogat în substanţe speciale care ajută sistemul imunitar al bebeluşului şi îi dă un excelent impuls de început de viaţă.

Alăptatul consumă calorii. Şi tu consumi calorii cât stai şi te relaxezi cu bebe. E cel mai bun mod de a pierde în greutate fară exerciţii.

Singurul zahăr pe care bebeluşul are voie şi nevoie să îl consume, este lactoza. Aceasta se regăseşte în laptele matern. Sucroza este alternativă, dar poate afecta dinţişorii de lapte.

Când se hrănesc din biberon, de obicei, bebeluşii se satură înainte de terminarea sticlei.

Alăptarea îl trece pe bebeluş prin gusturi şi mirosuri diverse.

Alăptarea ajută la prevenirea cancerului şi reduce riscul osteoporozei la mamă. Scăderea numărului de hormoni declanşează lactaţia: majoritatea oamenilor cred despre femeile însărcinate că sunt invadate de hormoni, însă odată cu naşterea (şi înlăturarea placentei) se produce şi o scădere hormonală, fapt ce ajută la activarea hormonului denumit “prolactină” care semnalează corpului că este timpul pentru declanşarea lactaţiei.

Canalele galactofore se dezvoltă pe parcursul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Sânii se pregătesc să producă lapte în momentul în care se dezvoltă glandele în formă de săculeţi ca urmare a creşterii estrogenului, lactogenului şi a altor hormoni. După naştere, când bebeluşul începe să sugă, este activată prolactina care declanşează oxitocina care eliberează laptele.

Alăptarea previne apariţia obezităţii infantile. Un studiu făcut acum câţiva ani a demonstrat că alăptarea duce la un comportament alimentar echilibrat al copiilor de vârstă preşcolară. Copiii care fuseseră hrăniţi cu biberonul (chiar dacă cu lapte matern) nu puteau să îşi dea seama cand s-au săturat, de aceea specialiştii cred că este mai mult vorba de comportamentul alimentar decât de partea nutriţională.

Alăptarea cere apă. Femeile care alăptează simt mai multă sete, de aceea specialiştii recomandă consumarea unui pahar cu apă la fiecare alăptare.

Laptele matern nu poate fi reprodus, el îşi schimbă compoziţia în permanenţă. Nu există două mămici cu aceeaşi compoziţie de lapte, iar laptele luat de la o mămică de dimineaţă nu va semăna cu laptele luat în alt moment al zilei. Laptele îşi schimbă compoziţia chiar şi în timpul unei alăptări, asta pentru că alcătuirea laptelui se shimbă de la o hrănire la alta. La începutul mesei, laptele conţine în principal lactoză şi proteine şi are o culoare uşor albăstruie. Spre sfârşit, bebe consumă un lapte mai gras care îi furnizează caloriile de care are nevoie.

Laptele matern nu poate fi reprodus, el îşi schimbă compoziţia în permanenţă

Laptele matern conţine două tipuri majore de proteine: zer (60%) şi cazeină (40%).

Laptele matern are cam tot atâtea vitamine pe câte consumi tu. Una din ideile greşite despre lapte este aceea că are în mod natural o formulă superioară, doar pentru că este natural. De fapt laptele conţine doar acele vitamine prezente în corpul tău, de aceea este foarte important ca femeile însărcinate şi mămicile care alăptează să ia suplimente şi să mănânce sănătos pentru a asimila vitaminele A, D, E, K ,C, riboflavină, niacină şi acid panthothenic.

Alcoolul ajunge în laptele matern. Dacă plănuieşti să alăptezi, ţine cont că alcoolul ajunge în lapte chiar şi după naştere. Alcoolul băut va fi prezent în lapte aşa cum este prezent şi în sânge. Alcoolul nu este neapărat interzis, dar este recomandat în cazul în care consumaţi - nu foarte mult - să fie cu câteva ore înainte de alăptare ca organismul să aibă timp să îl neutralizeze. Dacă aveţi de gând să consumaţi mai mult alcool, pompaţi o cantitate suficientă de lapte astfel încât bebeluşul să aibă parte de mese regulate şi să rămână sănătos.

Laptele matern “care a fost pompat” rezistă până la 8 ore la temperatura camerei: la frigider rezistă 5-7 zile, numai să îl etichetaţi.

Puteţi şi să îl congelaţi dacă aveţi timp să pompaţi suficient înainte de a pleca într-o călătorie sau la serviciu. Puteţi ţine laptele 3-4 luni într-un recipient special pentru congelator.

NU băgaţi laptele matern la microunde să îl încălziţi sau să îl dezgheţaţi pentru că microundele încălzesc neuniform şi laptele s-ar putea încălzi prea taredoar într-un singur loc, deşi voi l-aţi testat deja.

Laptele matern creşte nivelul IQ-ului. Pe lângă reducerea riscului de obezitate infantilă, oamenii de ştiinţă sunt de părere că ridică şi nivelul IQ-ului cu până la 8 puncte faţă de copiii care nu au fost hrăniţi cu lapte matern. Ipoteza aceasta priveşte 2 aspecte: nutrienţii din laptele matern ajută la dezvoltarea creierului, iar actul alăptării în sine constituie o experienţă care ajută la dezvoltarea copilului.

Laptele matern este cel mai bun aliment: bebeluşii primesc toate substanţele nutritive care ajută la prevenirea infecţiilor şi a altori boli. Este recomandat să alăptaţi cel puţin până la 6 luni.

Dinţi mai sănătoşi. Bebeluşii hrăniţi la sân au o aliniere mai bună a dinţilor. Un studiu efectuat pe un eşantion de 10000 de copii arată ca 40% dintre aceştia prezintă un risc mai scăzut în ceea ce priveşte tratamentele ortodontare.

Laptele matern este un anestezic pentru că are în compoziţie substanţe care împiedică durerea: endorfine. De exemplu, alăptarea după efectuarea unui vaccin reduce durerea şi creşte eficienţa vaccinului.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare