Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Laptele matern, alimentul ideal pentru sugar

Laptele matern, alimentul ideal pentru sugar

Alăptarea este unanim considerată de medici ca fiind modul cel mai sănătos de alimentare a nou-născuţilor. Alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni a copilului, dar şi continuarea ei în paralel cu începerea diversificării reprezintă cea mai bună alimentaţie pentru un copil.

Realizarea unei secreţii lactate bogate este în principal rezultatul unei solicitări suficiente din partea copilului. Frecvenţa alăptării trebuie să fie la cerere şi poate să ajungă până la 8-12 ori pe zi. Este obligatoriu să alternezi sânul oferit la începutul alăptării şi să nu limitezi durata suptului la fiecare sân.


Alăptarea înseamnă participarea ta şi a copilului, aşadar fiecare dintre cei doi parteneri poate să solicite suptul. Dacă un copil doreşte să sugă din nou la un interval mai mic de două ore faţă de masa precedentă, acest lucru trebuie să fie permis de mamă. De asemenea, dacă resimti o angorjare mamară atunci când intervalul dintre supturi este mai mare de patru ore, se acceptă ca mama să iniţieze un supt.

Se consideră că un sugar primeşte suficient lapte de la sân dacă udă mai mult de 6 scutece în 24 de ore, ia în greutate 750 de grame în primele 4 luni, 500 de grame în următoarele 4 luni, 250 de grame în ultimele 4 luni din primul an de viaţă şi este mulţumit, adică doarme liniştit după alăptare.

Pentru ca totul să meargă ca pe roate, imediat după ce naşti, personalul medical îţi va aduce copilul la sân. Mai exact, iniţierea alăptării se va face în prima oră după naştere.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare