Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Nutricia susține Săptămâna Mondială a Alăptării

Nutricia susține Săptămâna Mondială a Alăptării

În perioada 1 – 7 august sărbătorim Săptămâna Mondială a Alăptării, care a luat naștere în anul 1992 la inițiativa Alianței Mondiale pentru Alăptare (The World Alliance for Breastfeeding Action - WABA). Această alianță a fost formată în anul 1991, având ca obiectiv principal protejarea sănătății copiilor. Întrucât alăptarea este izvorul de sănătate pentru bebeluși, WABA protejează, promovează și sprijină acest proces în întreaga lume.

Inițial, în încercarea de a proiecta o strategie de promovare a alăptării la nivel global, Alianța Mondială pentru Alăptare a dezvoltat ideea de a se sărbători alăptarea în lume pentru o zi. Mai apoi, această zi de celebrare a alăptării s-a transformat într-o săptămână, recunoscută ca Săptămâna Mondială a Alăptării. Ea are loc în prima săptămână a lunii august, încă din anul 1992. În prezent, evenimentul a devenit unul de amploare, fiind sărbătorit în mai mult de 170 de țări și fiind sprijinit de UNICEF.

Pentru că noi, la NUTRICIA, cercetăm de peste 30 de ani laptele matern şi credem cu tărie că acesta este darul cel mai de preţ pentru sugari, ne alaturăm celor care sărbătoresc în această săptămână alaptarea. Mai mult, pentru că ne dorim să împărtăşim cu mamele din experienţa noastră, le punem la dispoziţie rubrica specială Totul Despre Alăptare unde găsesc informaţii despre cum să alăpteze şi unde expertul nostru certificat drept Consultant în Alăptare le stă la dispoziţie pentru întrebări.

 

Laptele matern – darul cel mai de preţ pentru bebeluş

Promovarea și încurajarea alăptării se datorează numeroaselor beneficii pe care aceasta le are pentru sănătatea copilului, dar și pentru cea a mamei.  Laptele matern este perfect adaptat nevoilor bebelușului, conținând toți nutrienții necesari unei dezvoltări sănătoase și armonioase a copilului. Datorită compoziției sale unice, laptele de mamă contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar al micuțului. Astfel, prin alăptare, îți protejezi copilul împotriva alergiilor și infecțiilor. Mai mult, dezvoltând un sistem imunitar puternic, copilul se poate vindeca mai repede de boală și, pe viitor, când va crește, va căpăta imunitate față de mai multe tipuri de bacterii. Studiile au dovedit că micuții alăptați sunt mai puțin predispuși pe viitor la diabet, boli intestinale, astm și la a avea probleme cu colesterolul. Totodată, prin alăptare, scade riscul unei eventuale obezități viitoare.

Nu există o altă modalitate mai bună de a crea o legătură puternică între mamă și copil decât alăptarea. Contactul fizic apropiat, precum cel care se formează în timpul alăptarii la sân, cauzează eliminarea unui hormon numit oxitocină, care duce la crearea unei legături puternice între mama si bebeluș. Hormonul respectiv are atât efecte fiziologice, cât și psihologice. Oxitocina controlează și reflexul curgerii laptelui. Cercetările neurochimice au găsit conexiuni între oxitocină și emotii precum iubire, supărare și calm. Concentrația mare a oxitocinei în timpul alăptării la sân creează o stare plăcută, care îi apropie mai mult pe mamă și micuțul ei.

Cercetări recente au demonstrat faptul că alăptarea exclusivă în primele 6  luni de viață ale copilului îi asigură acestuia o dezvoltare sănătoasă și armonioasă. De asemenea, reduce mortalitatea infantilă din cauza unor boli ale copilăriei.

Pe lângă avantajele esențiale pe care le aduce copilului, alăptarea are efecte benefice și pentru mamă. Alăptând, vei diminua riscul de apariție a unui cancer la sân sau ovarian, precum și riscul de apariție a osteoporozei. În plus, alăptarea contribuie la involuția uterină rapidă după naștere. Pe lângă avantajele asupra sănătății tale, acest proces te ajută și să pierzi în greutate întrucât alăptând, arzi calorii și poți ajunge să pierzi chiar și un kilogram pe lună.

În România, Săptămâna Alăptării are o importanță deosebită, deoarece rata alăptării este cea mai mică din Europa, sub 13%. Acest fapt determină nevoia de protejare și încurajare a alăptării exclusive, contribuind astfel la sănătatea mamei și a copilului.

În peste cei 30 de ani de cercetare a laptelui matern, NUTRICIA  a studiat compoziția laptelui matern și a aflat beneficiile sale. Tocmai de aceea, NUTRICIA este alături de mame, oferindu-le sfaturi utile pentru o alăptare corectă și susține Săptămâna Mondială a Alăptării.

 

Vrei să afli mai multe despre alăptarea corectă a bebeluşului tău? Vino pe pagina Facebook şi bucură-te de surprizele pe care ţi le-am pregătit în Săptămâna Alăptării: o sesiune live de întrebări şi răspunsuri cu experta NUTRICIA, sfaturi practice şi un chestionar.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare