Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Prima masă a bebelușului

Prima masă a bebelușului

Deși alăptarea este cel mai natural proces din lume, nu este întotdeauna şi ușor. Iată câteva trucuri care îți pot fi de folos pentru a-i putea da cât mai repede nou-născutului prima masă de lapte matern, cel mai potrivit pentru nevoile lui.

Primii paşi

Este de preferat să încerci să alăptezi în primele 2 ore după naștere, cand bebelusul are foarte bine reprezentat reflexul de supt. Nu degeaba colostrul, pe care corpul tău îl secretă încă din ultimele luni de naștere și care constituie prima masă a bebelușului, este numit aurul lichid și este considerat un vaccin 100% natural! Este extrem de bogat în nutrienți esențiali și conține imunoglobuline, polipeptide, vitaminele A și E, sulf organic, calciu, potasiu, în combinații personalizate și concentrații maxime, pentru a satisface nevoile nou-născutului.

Cere, deci, ajutorul asistentelor sau al unui consultant în lactație, care te pot învăța ce să faci pentru ca nou-născutul tău să profite din plin de bogăția de nutrienți din colostru, care îi conferă și o foarte puternică protecție imunitară.

Chiar dacă prima oară este mai greu să alăptezi, nu renunța – tu și bebelușul aveți nevoie de puțin timp pentru a vă acomoda, dar veți reuși!

Când şi cum să alăptezi

Vei observa că bebelușul tău va da semne că îi este foame cam la fiecare două ore. Dacă îl vezi mai agitat sau dacă observi că își țuguie buzele ca pentru supt, înseamnă că a sosit ora de masă. Este bine să nu aștepți până începe să plângă, pentru că trebuie sa-l calmezi si asta îngreunează procesul alăptării.

Ai grijă să îl poziționezi corect la sân, pentru ca el să poată prinde întreaga areolă (poţi să vezi aici care sunt cele mai bune poziții de alăptat).  Pe măsură ce sugarul deprinde tehnica, sânul este golit din ce în ce mai repede. Nu uita de pauza pentru eructat și oferă-i apoi al doilea sân. O masă nu trebuie să dureze mai mult de 35-40 de minute! Nu-l lăsa să adoarmă la masă!

Nu-l obișnui cu suzeta

Cei mai mulți nou-născuți sunt fericiți să sugă. Nu îl obișnui însă pe cel mic ca între pauzele de mese să sugă din suzetă, doar pentru a-l ține liniștit. Tehnica este diferită, iar suptul suzetei poate interfera cu alăptatul.

Cum știi dacă suge corect

Când bebelușul tău este poziționat corect la sân și se hrănește bine, vei simți o senzație ca de tragere atunci când sânul este golit de lapte, dar nu ar trebui să simți durere.

Dacă cel mic udă cel puțin 6-7 scutece pe zi, ia în greutate în mod constant și pare că este mulțumit, înseamnă că se hrănește suficient. Dacă ai orice îngrijorări legate de tehnica alăptării sau de cantitatea de lapte pe care o consumă bebelușul tău, adresează-te medicului.

Nu uita că producția ta de lapte este influențată și de alimentație, dar și de starea ta: o mamă anxioasă, obosită și care se hrănește necorespunzător sau insuficient nu poate produce lapte de calitate pentru bebeluș. Ai grijă deci, și de tine, pentru a-i putea oferi copilului tău cel mai bun start în viață!

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare