Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Importanța nutriției în primele 1000 de zile

Importanța nutriției în primele 1000 de zile

Ce înseamnă primele 1000 de zile?

 

Perioada primelor 1000 de zile, considerată ca fiind unica fereastră de intervenție nutrițională, se referă la întreaga perioadă a sarcinii și primii 2 ani de la naștere. Astfel, prima dintre cele 1000 de zile se calculează de la momentul concepției. Pe durata sarcinii, mama trebuie să adopte un regim alimentar sănătos și adaptat nevoilor fătului pentru dezvoltarea sa optimă.

Tot ceea ce mănâncă mama îi transmite fătului prin placentă, motiv pentru care și modalitatea de preparare a hranei este importantă, întrucât trebuie conservate toate proprietățile nutritive ale alimentelor consumate. Nutriția în perioada sarcinii influențează funcțiile fiziologice ale copilului și riscul apariției bolilor mai târziu. O nutriție insuficientă și neadaptată nevoilor din această perioadă afectează permanent structura, funcțiile și metabolismul micuțului, acesta fiind predispus mai multor boli la vârsta de adult.

 

Cum influențează nutriția din primele 1000 de zile sănătatea copilului?

 

În această perioadă, micuțul are nevoi nutriționale specifice, organismul său necesitând un aport mai mare de anumiți nutrienți decât cel necesar unui adult. Lipsa cantității optime a unuia sau a mai multora dintre acești nutrienți conduce la deficiențe răspunzătoare pentru o serie de boli: astm, alergii, infecții, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, rahitism etc. Este și cazul unei deficiențe de fier și/sau de vitamina D.

În primele 1000 de zile, copiii au nevoie de un aport ridicat de fier și vitamina D, care este esențial pentru dezvoltarea lor fizică și cognitivă pe termen lung. De altfel, nutriția din primele 1000 de zile îi setează copilului preferințele pentru alimentele oferite în această perioadă, pentru tot restul vieții.

Alăptarea – cheia sănătății copilului și a viitorului adult

 

Definitorie pentru nutriția corectă în primele 1000 de zile, dar și pentru sănătatea pe termen lung, este alăptarea. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, mama trebuie să alăpteze exclusiv în primele 6 luni de la naștere și să continue alăptarea în paralel cu diversificarea, până la vârsta de 2 ani a copilului.

Laptele matern acoperă toate nevoile nutriționale ale sugarului, compoziția lui fiind precis adaptată acestora. Mai mult, laptele matern asigură și hidratarea micuțului și totodată îi oferă anticorpi, care stau la baza unui sistem imunitar sănătos al copilului și al viitorului adult.

Studiile de specialitate au demonstrat că alăptarea reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, a diabetului, alergiilor, infecțiilor și obezității la vârsta de adult, contribuind la o stare bună de sănătate pentru tot restul vieții.

De altfel, adulții care au fost alăptați au o tensiune arterială bună, un nivel mai scăzut de colesterol și rate mai scăzute de obezitate și diabet zaharat de tip 1 și 2. Așadar, oferindu-i puiului tău lapte matern, îi construieşti calea către un viitor plin de sănătate.

Intră şi află mai multe despre importanţa alăptării în programul pentru primele 1000 de zile iniţiat de Danone.

Citeşte mai multe

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare