Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Conservarea laptelui matern

Conservarea laptelui matern

Înainte de orice spală-te pe mâini şi sterilizează toate recipientele pe care le foloseşti!

În general, laptele matern se formează în cantitatea de care bebeluşul are nevoie. Dacă este necesar, este recomandat să îl mulgi şi să îl conservi pentru diverse situaţii (îmbolnăvire, în cazul în care eşti plecată mai mult de lângă copil, etc.). Laptele poate fi muls manual cu ajutorul masajului prin presare ori cu ajutorul pompei. Vasele ideale pentru păstrarea laptelui matern sunt recipientele speciale de plastic fără bisfenol; puteţi să îl păstraţi şi în biberoanele sterilizate sau în alte vase din sticlă, care pot fi sterilizate împreună cu închizătorile lor. Laptele muls poate fi păstrat 6-8 ore la temperatura camerei (25˚C), timp de 5 zile în frigider la temperatura de 4-6˚C. Pentru conservarea mai îndelungată, congelaţi laptele timp de maxim 2 săptămâni dacă congelatorul este încorporat în cadrul frigiderului, 3-6 luni dacă frigiderul are compartiment separat de congelator. Dacă se congelează în recipiente de sticlă, să nu umpli recipientul complet, pentru că datorită măririi volumului prin congelare, recipientul se poate sparge. Decongelarea laptelui se face treptat, cel mai bine în frigider, apoi se aduce la temperatura camerei și în cazul în care se dorește, încălzirea să fie făcută în baia de apă.

Nu pune lapte proaspăt muls peste lapte congelat în acelaşi recipient.

Înainte de administrare, încălzeşte-l până la temperatura corpului şi foloseşte-l în decurs de 24 de ore. Pentru încălzirea sau decongelarea laptelui matern nu folosi niciodată cuptorul cu microunde. Nu recongelaţi laptele care a mai fost congelat. Încălzirea la temperaturi prea mari distruge elementele nutritive.

Laptele muls trebuie administrat cu o linguriţă, cănuţă sau uneori cu seringa, NU cu biberonul, deoarece din biberon laptele curge singur, iar copilul va confunda mamelonul cu biberonul şi va refuza să mai sugă, ulterior. Pentru prematurii din maternitate există tehnicile specifice de alimentare cu lapte matern muls. În primul rând sticluţele sunt etichetate cu numele bebeluşului şi data/ora la care a fost recoltat.

Intră în Club Nutricia şi citeşte ghidul!
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare