Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Principiile alăptării corecte

Principiile alăptării corecte
Premiza de bază a alăptării reuşite este alăptarea precoce (ideal, copilul trebuie aşezat la sân la 30 de minute până la 2 ore de la naştere) şi des (oricând sugarul cere).

Copilul trebuie să rămână lângă mamă. În primele ore şi zile după naştere, copilul foloseşte o parte de energie din rezervele acumulate în timpul sarcinii. De aceea, în cazul evoluţiei postnatale fără complicaţii, nu este necesară suplimentarea alimentaţiei, nici în cazul formării mai reduse a colostrului sau laptelui matern.

Formarea laptelui matern este influenţată de frecvenţa şi durata alăptării – astfel organismul tău primeşte  informaţii despre necesarul de lapte la următoarea masă. Alăptarea frecventă este normală; ajută la formarea suficientă a laptelui matern. Regimul de alăptare şi de somn la nou-născuţi şi sugari este foarte individualizat.

Se recomandă punerea la sân a copilului la cerere. Copilul pus la sân ar trebui să sugă, nicidecum să adoarmă. 

De aceea, în cazul în care copilul tău este mai somnolent (de exemplu, în cazul icterului nou-născutului sau a copilului prematur), stimuleaza-l să sugă:

-> prin masarea membrelor superioare şi inferioare

-> mişcarea circulară pe creştetul capului

-> stimularea reflexului de supt prin apăsarea mandibulei de jos în sus.

 Copilul somnoros trebuie trezit pentru alăptare, în general la intervale regulate de 3 ore.

Lasă copilul la sân pe toată durata suptului activ. Dacă copilul este pus la sân un timp mai lung şi suge cu întreruperi, cu pauze mai lungi sau dormitează, încheie alăptarea.

Alăptarea trebuie să fie nedureroasă pentru tine. Dacă totuşi este, de regulă cauza se află în tehnica necorespunzătoare a alăptării.

În primele şase luni de viaţă toate necesităţile copilului sunt satisfăcute exclusiv prin alăptare. În caz de febră a copilului sau temperatură crescută a mediului înconjurător, pune copilul la sân mai des şi pentru timp mai scurt – laptele de început potoleşte cu succes setea, este cel mai bun lichid de hidratare a sugarului.

În majoritatea cazurilor, episoadele febrile acute ale tale însoţite de febră nu constituie motiv pentru  încetarea  alăptării. Dimpotrivă, laptele matern conţine anticorpi creaţi de mamă împotriva bolii. Dacă este totuşi necesar să iei vreun medicament, cere sfatul medicului.

Folosirea suzetei şi hrănirea suplimentară cu biberonul cu tetină afectează tehnica corectă a suptului. De asemenea se poate crea confuzia mamelonului cu biberonul şi nu mai suge. Dacă medicul ţi-a recomandat o formulă de lapte în completare, aplică o metodă alternativă (cu linguriţa).

6-8 scutece ude pe zi confirmă consumul suficient de lichide. De asemenea, şi numărul scaunelor şi caracterul acestora pot constitui un indicator pentru cantitatea suficientă de lapte matern supt. Copilul alăptat are scaune mai moi, fără a fi diaree.

După alăptare, lasă copilul să eructeze. Dacă nu elimină aerul înghiţit în 5 minute, nu trebuie să te neliniştești. Aşează copilul pe o parte, ca să previi eventuala aspirare a laptelui regurgitat.

Respectă igiena (se recomandă un duş/zi), însă evită spălarea excesivă şi dezinfectarea sânilor. Spălarea excesivă usucă sânul şi duce la pierderea mirosului natural al acestuia după care se ghidează copilul.

Este indicat ca după fiecare alăptare să ungi cu câteva picături de lapte matern areola mamară şi mamelonul. Va acţiona ca cicatrizant. La tratarea mameloanelor se poate folosi şi cremă cicatrizantă. Schimbă des tampoanele pentru sâni, iar după alăptare lasă sânii întotdeauna să se usuce la aer.

Intră în Club Nutricia şi citeşte ghidul!
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare