Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Tehnica alăptării

Tehnica alăptării

Majoritatea eşecurilor la alăptare sunt legate de tehnica greşită a alăptării. Premisele alăptării reuşite sunt:

Poziţia confortabilă pentru tine şi copil – disconfortul poate constitui o cauză a stresului care influenţează negativ formarea laptelui matern.

Poziţia reciprocă corectă a ta şi a copilului – sugarul este culcat pe o parte, faţa, pieptul, burtica şi genunchii sunt orientate spre corpul tău. Atragi copilul mai aproape de tine apucându-l de umeri şi de spate; niciodată nu tragi copilul de cap! La punerea la sân, copilul nu are voie să stea culcat pe spate. Urechea, braţele şi şoldurile copilului se află pe aceeaşi linie. Degetele tale cu care sprijini căpşorul ating zona de sub urechi. Între corpul tău şi copil nu trebuie să fie niciun obstacol. Bărbia, faţa şi nasul copilului sunt în contact direct cu sânul tău. Nu trebuie să îndepărtezi sânul de nasul copilului în dorinţa de a-i asigura o respiraţie mai uşoară. Copilul va elibera singur sânul dacă nu va putea să respire. Regulă: aducem copilul la sân, niciodată nu ducem sânul la copil.

Ţinerea corectă a sânului – degetele cu care sprijini sânul oferit nu trebuie să atingă areola. Oferim copilului sânul în modul în care poate apuca partea cât mai mare din areolă, nu numai mamelonul!

Tehnica corectă a apucării  sânului  şi suptului – mamelonul trebuie să fie tot timpul la nivelul gurii copilului. Prin excitarea zonei din jurul gurii cu mamelonul provocăm reflexul de căutare – copilul deschide gura larg, buza inferioară este răsfrântă în exterior, limba depăşeşte buza inferioară. Oferă copilului sânul încât să poată apuca nu numai mamelonul, ci şi cea mai mare parte a areolei. Mamelonul se află astfel adânc în gura copilului şi nu va fi rănit de mişcarea limbii şi mandibulă. Limba copilului se deplasează prin mişcare ondulatorie din faţă în spate şi apasă mamelonul cu areola spre palatul dur şi prin această presare se eliberează sinusurile de lapte amplasate pe circumferinţa palatului dur. La început, copilul suge cu mişcări rapide, scurte. În momentul eliberării laptelui din sân mişcările de supt ale copilului se amplifică şi încetinesc. În timpul suptului corect, se mişcă tâmplele şi urechile copilului. Se aude sunetul de înghiţire, copilul nu plescăie, obrajii copilului nu devin scobiţi. Alăptarea nu trebuie să producă rănirea mameloanelor.

Recomandare

Ca urmare a punerii incorecte la sân, mameloanele pot fi vătămate, sânii pot deveni angorjaţi şi dureroşi sau invers, laptele poate fi insuficient, copilul nu se dezvoltă şi este neliniştit şi astfel şi tu ești neliniştită. Acordă deci atenţie sporită tehnicii de alăptare, iar, în caz de nevoie, consultă medicul pediatru.

Intră în Club Nutricia şi citeşte ghidul!
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare