Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Despre alăptare, în 8 pași simpli

Despre alăptare, în 8 pași simpli

Articol scris de Mădălina Oana Răducanu, unul dintre părinții informați, din Clubul NUTRICIA.

 

Sunt mămică și încă alaptez. Timp de 2 ani și 5 luni am trecut prin tot felul de experiențe, așa că iată părerea mea:

1. În primele luni este foarte important să bei multe lichide: apă, ceai, lapte, supă, compot. Recomand 2-4 litri zilnic, dar depinde de fiecare. De exemplu, eu obișnuiam să consum foarte multe lichide.

2. Nu fuma! Nu bea alcool, cafea, sucuri artificiale, dulciuri în cantități mari, energizante. Nu face aceste lucruri dacă alăptezi. Alcoolul trece în lapte, așa că îți recomand să nu bei deloc. Nu ai nevoie de alcool.

3. Lasă-l să sugă! Renunță la alte mii de lucruri pentru a sta pur și simplu cu cel mic. Nu trebuie sa fii gospodină perfectă, ci mamă prezentă! Cu cât va suge mai des, cu atât vei avea mai mult lapte.

4. Relaxează-te! Poziționează copilul corect la sân. Alăptarea nu este dureroasă.

5. Alimentează-te corect și sănătos. Suplinește-ți dieta cu Multivitamine (Magne B6 și Elevit, spre exemplu).

6. Dă-i copilului să sugă oriunde, de câte ori îi este foame și fără să îți faci griji! Pe timpul nopții, de câte ori vrei, alăptează la cerere, nu începe diversificarea înainte de 6 luni! Copii nu sunt toți la fel, dar dacă plânge după sân, satisface-i dorința. El suge de sete, de foame, de frig, de cald, de frică, de durere. Alăptarea la sân este foarte importantă!

7. Tratează-te! Ia medicamente când ai nevoie și stabilește cu medicul ce este permis în alăptare. Si sunt multe (excepție făcând bolile foarte grave HIV, Hepatită, BTS-uri etc.)

8. Când este bolnav copilul are mare nevoie de anticorpii tăi, iar pentru el fiecare strop de lapte e important. Nu întrerupe alăptarea pentru enterocolită, sinuzită, otită. Alăptarea nu produce carii! Alăptează copilul până la minim 2 ani, dacă vrei și poți, desigur. E bine pentru el, dar și pentru tine!

Mult succes!

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare