Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Durerile de sâni în timpul alăptării

Durerile de sâni în timpul alăptării

Cele mai importante modificări ale glandei mamare se întâlnesc în timpul sarcinii şi mai ales după naştere, moment al instalării lactaţiei fiziologice şi al maturării glandei din punct de vedere structural.

Odată cu eliminarea placentei apare o scădere a nivelului hormonilor care aveau până în acel moment rol de a inhiba lactaţia şi astfel apare colostrul, un prim lapte dens, concentrat care după aproximativ 4-5 zile se transformă în laptele matur. Instalarea secreţiei lactate este anunţată de “furia laptelui”. Colostrul are un rol deosebit prin concentraţia crescută de anticorpi pe care nou-născutul o primeşte în aceste prime zile de viaţă şi care au rolul de protecţie împotriva infecţiilor digestive.

Cu toate că momentul alăptării este un lucru intim, relaxant şi afectiv, unele mame pot prezenta dureri la nivelul sânilor, dureri care pot avea mai multe cauze:

  • Reflexul de golire al sânului este declanşat de către ocitocină, hormon care stimulează contracţia unor fibre musculare determinând ejecţia laptelui. Acest hormon este secretat când nou-născutul este pus la sân. Cu timpul, numai gândul la alăptare va fi suficient pentru secreţia ocitocică şi implicit ejecţia laptelui. Femeile resimt acest reflex în mod diferit, mergând de la o jenă minimă până la dureri marcate. Cu timpul însă simptomele se remit.
  • Apariţia de ragade, acele mici răni, este cauzată de nou-născut în timpul alăptării. Reprezintă o posibilă cale de intrare pentru germeni şi din acest motiv odată cu apariţia acestora se recomandă folosirea unei tetine artificiale şi tratarea acestor mici leziuni prin compuşi topici.
  • “Furia laptelui”, termen prin care se defineşte clinica primelor lactaţii, se datorează unei creşteri în volum într-un interval scurt de timp a glandei mamare. Odată cu volumul sânilor, va creşte şi cantitatea de sânge primită de aceştia, lucru care va duce la un edem local şi apariţia durerilor şi înroşirii tegumentelor. Prin edemul celular marcat, ejecţia laptelui este îngreunată lucru care contribuie în plus la simptomatologie.
  • Un caz aparte îl constituie mastita, infecţia sânului, care se poate prezenta şi sub forma localizată (abces mamar), reprezintă o patologie des întâlnită cauzată cel mai frecvent de o igienă precară a sânului sau de ignorarea ragadelor, se recunoaşte după tegumentele roşii, calde, durerile apărute local asociate sau nu cu induraţie a sânului şi febra. Indică oprirea temporară a alimentaţiei la sân a nou-născutului (dar folosirea în continuare a pompiţei pentru golirea sânului), tratament antibiotic şi/sau chirurgical.
  • Alte situaţii ar fi reprezentate de: îmbrăcăminte necorespunzătoare (se recomandă sutiene speciale acestei perioade şi evitarea articolelor strânse pe corp), sindrom premenstrual (dacă între timp revin menstruaţiile, caz în care durerile se remit odată cu apariţia sângerării menstruale) şi condiţii preexistente sarcinii (mastoză fibrochistică).

 

Pentru mai multe informaţii puteți consulta şi Ghidul Problemelor la alăptare.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare