Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Poziții de alăptat

Poziții de alăptat

Alăptarea reprezintă o adevărată provocare pentru multe proaspete mămici, însă, dacă te documentezi din timp și acorzi toată atenția acestui proces natural, incredibil de frumos, ai toate șansele de reușită. Ca un prim pas, pozițiile de alăptat sunt foarte importante. Acestea se pot combina în multe feluri, însă, de bază sunt numai 4. Pentru alte detalii, poți consulta Ghidul Pozițiilor de Alăptat.

Poziția șezândă (Leagănul) 

Pozitia sezanda (Leaganul)

Acest mod clasic de alăptare presupune să-ți ții bebeluşul cu mâna dreaptă, în timp ce el suge de la sânul drept (când îl vei muta la sânul stâng, automat, îl vei susține cu brațul stâng). Corpul lui  este întors complet către tine, cu fața, genunchii și stomacul orientați spre tine. Cealaltă mână a ta, se înfășoară în jurul capului micuțului pentru a-i susține, gâtul, capul și coloana. Tu poți sta în șezut, pe un scaun, pe un fotoliu sau pe o canapea. s-ar putea să ai nevoie de niște perne în jurul tău pentru a-ți fi mai ușor. Important de menționat este că, indiferent de poziția pe care o alegi, spatele tău trebuie să fie drept, rezemat de un spătar. Tendința mamelor este aceea de a se apleca puțin în față, pentru a-i fi mai ușor micuțului să sugă, lucru total greșit. Dacă ți se pare că bebelușul nu ajunge la sân, ridică-l cu ajutorul unei perne pentru alăptat.

Poziția laterală („Poşeta” sau „Sub braţ”)

Pentru această poziție, îți vei ține bebelușul așa cum ții o poșetă la subraț sau o minge de fotbal american, cum ai văzut în filme. Dacă îți vei alăpta copilul la sânul stâng, îl vei susține cu mâna stângă, capul ajungând cu ușurință la sân, în timp ce corpul este „încolăcit” în jurul tău, pe partea stângă. Mâna dreaptă îți rămâne liberă pentru a-ți susține sânul. Când vei dori să-l muți la sânul drept, toată teoria se modifică pentru brațul drept. Așează-l astfel încât să nu observi nicio rezistență atunci când îi susții capul în timpul alăptării. În timp ce capul se sprijină pe palma ta, ține-i spatele cu antebrațul. Cel mai bine se potrivește mămicilor care au suferit o cezariană și le este greu să-și țină copilașul în brațe, sau mamelor care au gemeni. Şi pentru această poziție, vei avea nevoie de o pernă pentru alăptat sau ceva care să susțină trunchiul micuțului tău. 

Poziția culcat lateral (Mama și bebelușul într-o parte) 

Dacă nu știai, poți alăpta și atunci când stai pe o parte în pat, folosind câteva perne puse într-o parte pentru a te sprijini. Îți mai poți pune o pernă între cap și umeri și una între genunchi. în această poziție, apropie bebelușul de sân și ține-i capul cu mâna destul de aproape pentru a-l putea alăpta. Eventual, pentru a fi într-o poziție confortabilă, îi poți pune sub cap o mică pernuță. Pentru a evita ca cel mic să se rostogolească pe spate, folosește o păturică răsucită pe care să o așezi sul la spatele lui. Această poziție este ideală pentru mamele care au suferit o epiziotomie sau care mai au încă dureri de la o incizie abdominală, necesară în cazul operației cezariane. Foarte important de menționat este faptul că nu trebuie să subestimezi puterea cu care cel mic apucă și suge de la sânul tău, astfel încât la finalul mesei să încerci pur și simplu să-i tragi sânul din guriță. Astfel te poți alege cu umflături și dureri ale sânilor. Cel mai indicat ar fi ca la sfârșitul suptului, să-i bagi ușor un deget în guriță, celui mic, până când el va elibera sânul.

Pozitia culcat lateral (Mama si bebelusul intr-o parte)

Poziția verticală (ridicată)

Poziția este adecvată pentru copiii cu bărbie mică și pentru copiii prematuri. Mama stă cu spatele sprijinit pe o pernă în zona lombară, culcată într-un unghi de 35-40 de grade. La alăptarea din sânul stâng copilul stă călare pe coapsa piciorului stâng, mâna dreaptă a mamei sprijină căpșorul, gâtul și corpul copilului, mâna stângă susține sânul din aceeași parte. La alăptarea din sânul drept copilul stă pe coapsa dreaptă a mamei, mâna stânga îl susține, iar dreapta ține sânul. Golul de sub sâni este umplut cu un prosop. Capul copilului să stea în linie dreaptă (cap și corp) iar brațul mamei va susține capul copilului pe partea sânului alăptat. Copilul trebuie să stea cu capul într-o parte pentru a avea o nară liberă să poată respira. Această poziție este foarte bună când mama are prea mult lapte care curge și există riscul să înece copilul.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare