Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Reguli de aur pentru îngrijirea sânilor

Reguli de aur pentru îngrijirea sânilor

Pentru a te asigura de succesul alăptării bebelușului tău, trebuie să te pregătești cu ceva timp înainte. Încă din timpul sarcinii trebuie să-ți pregătești sânii pentru alăptare, acea acțiune magică atât de necesară micuțului tău.

În timpul sarcinii 

După concepție, sânii devin plini, calzi, grei, sensibili și dureroși la atingere, provocând disconfort uneori chiar și la contactul cu hainele. Areolele mamare se măresc și devin mai închise la culoare, iar mameloanele la fel. Fluxul de sânge din zona toracică crește și acest lucru face ca venele de la nivelul sânilor să devină mai vizibile. 

De aceea, trebuie să apelezi la câteva reguli, care te vor ajuta să îți îngrijești delicat sânii. Deoarece în perioada sarcinii volumul sânilor crește considerabil, este timpul să renunți la lenjeria elegantă și să optezi pentru un sutien care să îți ofere un maxim de confort, nu foarte strâmt, dar care să îți susțină foarte bine pieptul. Bine este să porți pe tot parcursul zilei sutienul.

Greutatea sânilor din timpul gravidității favorizează dezorganizarea unor structuri ligamentare suspensoare ale sânilor, producând ,,lăsarea sânilor”. Nu uita ca în fiecare dimineață și seară să hidratezi pielea sânilor printr-un masaj delicat, cu creme special concepute pentru perioada sarcinii, pentru a înlătura riscul apariției vergeturilor. În ultimele săptămâni de sarcină este indicat să folosești suplimentar o cremă specială pentru mameloane. 

Este bine să faci, dacă nu zilnic, măcar de câteva ori pe săptămână, exerciții pentru tonifierea mușchilor pieptului (unește palmele la nivelul sânilor și apoi presează-le). Exercițiile fizice te vor ajuta să te relaxezi. Înotul sau mersul pe jos sunt două sporturi care te vor ajuta să-ți păstrezi forma și sănătatea. 

În timpul alăptării 

Este foarte important să porți sutiene speciale pentru alăptare (chiar și noaptea), pentru ca forma și fermitatea sânilor să fie cât mai puțin afectate. Nici în perioada alăptării nu trebuie să uiți de masaj, la fel de blând, prin mișcări circulare pornind de la periferia sânului spre mamelon. Nu ezita să folosești pompa de sân atunci când simți că tensiunea la nivelul sânilor crește. Verifică întotdeauna ca sânii să fie detensionați complet. În caz contrar, este posibil ca un canal să fie înfundat, laptele acumulându-se acolo, inflamându-se astfel glanda mamară (mastită). În această situație trebuie să consulți medicul pentru a primi tratament corespunzător. 

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare