Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Inspiraţie de la mămici informate: 6 reţete cu dovleac pentru pitici

Inspiraţie de la mămici informate: 6 reţete cu dovleac pentru pitici

1. Dovleac copt simplu, o bunătate (reţeta vine de la Ana Maria Pîrvan Amoasei )

Dovleacul se curăţa de coajă şi se taie în bucăţi mici. Se pune într-o tavă, se presara cu zahăr vanilat şi scorţişoară şi se dă la cuptor pentru 15 minute. Se adăugă acum nuci, migdale, stafide, câteva cuişoare şi miere după gust. Se dă din nou tava la cuptor pentru încă 10 minute.

2. Amestec de seminţe crude de dovleac seminţe crude de floarea soarelui, stafide şi merişoare. (reţeta vine de la Angi Primi)

3. Supă de dovleac ( reţeta de la Mădălina Oana Răducanu )

Ingrediente:

  • 500 g Dovleac curăţat de coajă şi seminţe,tăiat cubuleţe,
  • 200 g cartofi,
  • 1 ceapă,
  • 1 căţel de usturoi
  • 2 cm ghimbir ras,
  • 1-2morcovi.

 

Se pun toate la fiert până sunt bine fierte,se mixează foarte bine,se adăugă ulei de măsline sau sâmburi de struguri, se adăugă sare, piper.Se ornează cu seminţe de dovleac prăjite.

4. Chec cu dovleac ( mulţumim pentru reţetă Anei Maria Pirvan Amoasei )

Ingrediente:

  • 250 g piure dovleac copt,
  • 240 g faină,
  • 150 g zahăr,
  • 1 ou,
  • 65 g unt topit,
  • 100 ml lapte,
  • 1 plic zahăr vanilat,
  • 1 praf de copt,
  • 1 vârf sare ;

 

Mod de preparare: Tăiem dovleacul în felii şi îl punem în tavă de cuptor tapetată cu hârtie pentru copt . Îl coacem în cuptorul preîncălzit la 200°C şi îl lăsăm aproximativ o oră până se înmoaie bine de tot (faceţi proba cu o furculiţă, dacă intră uşor atunci este copt). Îl scoatem din cuptor şi după ce se răceşte puţin, extragem pulpa şi o pasam până când obţinem un piure fin. Amestecăm oul cu zahărul până când zahărul este perfect înglobat. Adăugăm untul topit şi răcit, piureul de dovleac rece, un vârf de sare şi vanilia.

Cernem faina amestecată cu praful de copt şi o adăugăm aluatului în 3 transe.

Adăugăm şi laptele şi amestecăm foarte bine.

Punem aluatul în formă tapetata cu unt şi faină, îi nivelam cu grijă suprafaţă şi îl coacem în cuptorul preîncălzit la 170°C pentru 45-50 minute. Înainte de a-l scoate din cuptor, îl înţepam cu o scobitoare. Dacă iese curată, checul este gata, dacă iese un pic umedă, îl mai coacem pt cca 5 minute.

5. Pui cu dovleac şi morcov, o reţetă de la O mămică ocupată: http://goo.gl/lYOOmD

6. Brânzică proaspătă cu măr şi dovleac la cuptor.

Avem nevoie de 2 mere sau 3 dacă sunt mai micuţe, un sfert de dovleac, brânzica proapătă de vaci şi un pic de scorţişoară.

Merele se curăţa de coajă şi cotor şi împreună cu dovleacul se coc la cuptor pe o foaie de copt.După ce s-au copt,se amestecă cu branzica. Puteţi pune puţină scorţişoară - se poate şi fără. Sperăm să vă placă!

Tu mai ştii vreo reţetă? Scrie-ne în comentarii şi o includem în listă.

Poţi, de asemenea, să faci şi tu parte din grupul mămicilor informate – intră pe pagina Facebook AptaNUTRICIA şi intră în dialog!

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare