Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Alintă-l, dar nu-l răsfăța!

Alintă-l, dar nu-l răsfăța!

Se spune că dragostea de mamă nu are limite. Da, aşa este, dar copiii nu trebuie să afle asta când sunt foarte mici. Dacă vrei să nu devină unul dintre super răsfăţaţii nesuferiţi, astfel încât să piardă controlul, iată câteva sfaturi simple pe care ar fi bine să le ai tot timpul în vedere.

În toate studiile de specialitate, când se vorbeşte despre răsfăţ, este descris comportamentul copiilor, dar sunt tratate mai ales atitudinile părinţilor. Pentru că, se pare, părinţii sunt cei vinovaţi dacă micuţul lor este peste măsură de răsfăţat. De aceea, sfaturile din partea specialiştilor li se adresează părinţilor şi nu micuţilor. Ce să facă şi cum să facă aceştia pentru a nu creşte un copil răsfăţat peste măsură. Greşelile părinţilor sunt adesea cele care determină acest tip de comportament al copilului.

Stabileşte limite simple, dar clare

Nu lăsa loc pentru interpretări sau nuanţe. Fii fermă de la început, şi în discurs şi în gest. Vei evita o polemică sau o mică ceartă de mai târziu. De exemplu: Există o diferenţă între a spune „Bine, ia o bucată de ciocolată “ şi „Poţi lua o bucată de ciocolată, dar nu mi-o mai cere şi pe a doua, îţi este de ajuns o bucată“. Astfel va şti de la început că trebuie să se mulţumească cu porţia potrivită şi nu va insista apoi.

Odată impuse limitele, nu te abate de la ele sub nicio formă

Chiar dacă ni se întâmplă adesea şi nouă, oamenilor mari, să nu ţinem seama de asta, în cazul copiilor „unu“ chiar trebuie să însemne şi să rămână unu. De multe ori se întâmplă să-ţi spui „mănânc doar o bucată de ciocolată“ şi să te trezeşti şi cu a doua în mână. Nu e o tragedie, dar dacă micuţul va şti de acum încolo că unu înseamnă de cele mai multe ori doi, trei etc., atunci nu va lua în serios nici alte lucruri pe care i le spui sau i le ceri.

Nu ceda rugăminţilor, nici când te imploră

Asta e cea mai simplă, dar cea mai puternică regulă. De vreme ce ai făcut-o o dată, copilul tău va învăţa că dacă te roagă foarte tare sau te imploră, îi va merge. Şi nu întotdeauna rugăminţile lui sunt ceea ce trebuie sau e bine pentru el. Învaţă-l să fie convingător şi el la rândul lui şi ce anume presupune asta pentru tine.

Dacă îţi cere ceva despre care nu eşti foarte sigură dacă are voie într-un anumit moment, impune nişte reguli simple de asemenea. Vrea să vadă emisiunea preferată la televizor? Sau să iasă puţin cu prietenii afară sau să meargă la un film? Atunci trebuie să afli dacă şi-a terminat temele, activităţile suplimentare etc. Dacă îţi răspunde cu un da răspicat, şi da-ul tău trebuie să fie la fel.

Învaţă-l că treburile trebuie puse înaintea distracţiei

Treburile, obligaţiile şi responsabilităţile trebuie tratate serios şi fără tandreţuri sau derogări. Dacă eşti moale în ce priveşte partea aceasta a vieţii, nu îi vei face niciun favor copilului tău. Studii recente au arătat că dacă părinţii sunt stricţi, uneori chiar duri cu tot ce e legat de treburile şi responsabilităţile copilului, aceasta îl ajută să-şi dezvolte abilitatea de face faţă frustrărilor.

Nu-ţi fie teamă să-l dezamăgeşti

Niciunui părinte nu-i place să-şi vadă copilul trist sau nemulţumit. Însă trebuie să-l înveţi şi o lecţie de viaţă de care se va lovi totuşi până la urmă: nu întotdeauna poţi avea absolut tot ce îţi doreşti. De asemenea, psihologii au demonstrat că dacă îl înveţi să-şi accepte dezamăgirile, va putea şi va şti cum să facă faţă stresului emoţional mai târziu şi cum să-şi gestioneze crizele sau trăirile de-a lungul întregii vieţi.

Lasă-l să trudească pentru ceea ce-şi doreşte

Foarte mulţi psihologi sunt de părere că un copil devine răsfăţat atunci când obţine totul mult prea uşor, şi îi sfătuiesc pe părinţi să nu mai cedeze mereu şi să nu le ofere pe loc absolut tot ce copiii le cer. Nu e dificil să amâni puţin lucrul cerut şi dorit de copil. De exemplu, dacă-şi doreşte o biciletă nouă, promite-i că o va avea de ziua lui, dar că trebuie până atunci să dea dovadă de un comportament frumos. Când va primi bicicleta, copilul nu o va percepe doar ca pe un simplu dar de ziua, ci mai ales ca pe un lucru meritat, şi va înţelege că e şi un fel de recompensă pentru că a fost un copil bun, aşa că va învăţa pas cu pas că lucrurile nu se obţin gratuit, doar pentru că ţi le doreşti, ci trebuie să le şi meriţi şi să lupţi puţin pentru ele.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare