Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Anxietatea de separare - cum o tratezi

Anxietatea de separare - cum o tratezi

Anxietatea de separare își face apariția în preajma primei aniversări și, în funcție de comportamentul părinților, ea poate dispărea, pentru a reapărea din nou în jurul vârstei de 4 ani sau se poate manifesta continuu până la intrarea la școală.

Fiecare copil resimte diferit anxietatea de separare, care, până la un punct, este un prag normal în dezvoltarea celui mic.

Cum tratezi anxietatea de separare

  • În primul rând, trebuie să accepți că aceasta este o etapă normală prin care trece copilul tău, care are nevoie de ajutor să depășească temerile. Cel mic nu vrea să te supere, să te șantajeze emoțional sau să te enerveze. El chiar se teme că nu te va mai vedea sau că ceva rău i se va întâmpla în lipsa ta.

 

  • Un mod de a-l ajuta să sufere mai puțin este jocul de-a v-ați ascunselea. Copiilor mici le este foarte greu să înțeleagă că doar pentru că nu mai vedem un obiect, nu înseamnă că el nu mai există. Atunci când îți ascunzi fața cu palmele, pentru a reapărea, sau când ascunzi o jucărie de cel mic, el învață conceptul de permanență a obiectelor. Îi va fi mai ușor apoi să se liniștească atunci când va trebui să pleci, pentru că, asemenea obiectelor pe care le-a crezut pierdute, dar au reapărut, și tu te vei întoarce.

 

  • Continuă să vorbești cu cel mic și când pleci din cameră. Faptul că îți aude vocea, chiar dacă nu te mai vede îl liniștește.

 

  • Dacă trebuie să pleci la birou sau la cumpărături, creează un ritual de plecare. Spune-i unde mergi, ce faci acolo unde mergi, cât vei lipsi, drăgălește-l și apoi pleacă. Nu-i da repere de timp – copiii de 1-2 ani nu înțeleg noțiunea de ore sau de minute. Poți să-l anunți că te vei întoarce când iese în parc sau când e ora de băiță. Chiar dacă nu știe ce înseamnă acel moment cronologic, știe ordinea momentelor din programul lui.

 

  • Nu pleca pe furiș de acasă, nu faci decât să înrăutățești lucrurile. Și întoarce-te acasă atunci când i-ai promis că o vei face.Cum anxietatea de separare este cauzată de o teamă, faptul că cel mic învață că se poate baza pe tine și poate avea încredere în ce îi spui îl ajută să dizolve frica.

 

  • Lasă copilul cu persoane pe care le cunoaște, niciodată cu un străin și niciodată fără pregătire prealabilă. Chiar dacă este vorba despre bunică, organizează-te în așa fel încât să poți preda ștafeta lin. Nu este bine să dispari pe ușă imediat ce a apărut Buni, va ajunge să îi displacă prezența ei, considerînd-o pe bunică vinovată pentru plecarea ta.

 

  • Nu te lăsa (prea) impresionată. Da, va plânge când vei pleca, dar dacă vei amâna momentul și te vei lăsa copleșită de vinovăție, vei agrava situația.

 

Mergi la un psiholog dacă în ciuda asigurărilor tale și comportamentului plin de afecțiune copilul continuă să plângă, refuză să mănânce în lipsa ta, devine agresiv sau, dimpotrivă, apatic.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare