Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Botezul, de la tradiţii la mituri

Botezul, de la tradiţii la mituri
CE ROL AU NAŞII ŞI MOAŞA

Rolul naşilor este esenţial. Ei reprezintă părinţii spirituali ai micuţului, care îi vor călăuzi paşii şi-l vor îndruma toată viaţa. Naşa are şi un ajutor de nădejde, moaşa. Rolul ei diferă de la zonă la zonă. Moaşa pe care o alegi trebuie să fie o prietenă care să fie alături de tine pe toată durata sarcinii, să nu fie căsătorită şi să nu aibă copii. Prima ei sarcină este să scoată copilul din spital după ce i-a adus haine nou-nouţe. Ea îl va duce apoi pe bebe la biserică, unde i-l va da naşei după binecuvântarea preotului.

Naşii în schimb trebuie să se ocupe de toate cele necesare pentru botez, de la trusou la lumânări. Depinde şi de religie, dar la un botez ortodox sunt mai multe tradiţii de respectat. După ceremonia din biserică, mulţi părinţi urmează şi datinile din popor. Când este adus acasă, cel mic este pus în pragul casei. Naşa îi va spune mamei: „Mi-ai dat un păgân, ţi-am adus un creştin”.

OBICEIURI DIN POPOR

A doua zi, trebuie să aibă loc scalda copilului. La acest ritual iau parte moaşa, naşa şi mama, dar sunt asistate şi de alte rude şi prietene. În popor, se crede că această băiţă are mai multe semnificaţii. În cădiţă se pun bani, să aibă copilul belşug, flori, să fie frumos, apă sfinţită, să aibă sufletul curat, pietre, să fie puternic şi miere, să fie dulce la vorbă.

Petrecerea de botez se făcea înainte doar cu naşii şi rudele apropiate, duminica. Acum, însă, s-a transformat într-o distracţie cu mulţi invitaţi, iar un obicei laic spune că trebuie să aduci ursitoare care să-i facă urări de bine.

Pe lângă tradiţiile religioase şi cele laice, există şi mituri despre botez. Se spune că bebeluşul se va linişti după slujbă, însă, în realitate, este posibil ca cel mic să fie mai agitat, deci nu te speria. Unii spun că nu trebuie să scoţi copilul din casă până la botez, dar în realitate este indicat ca nou-născuţii să fie scoşi la plimbare, indiferent de anotimp.

Vei auzi multe păreri şi vei primi diferite sfaturi, dar încearcă să le filtrezi, să nu cazi pradă ideilor preconcepute şi să alegi ceea ce crezi că se potriveşte mai bine pentru bebeluşul tău.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare