Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Camera bebelușului

Camera bebelușului

Când se pune problema amenajării camerei bebeluşului, lucrurile sunt cu mult diferite faţă de ceea ce se petrece în orice spaţiu destinat adulţilor. Acţiunea în sine poate apărea uneori atât de complicată încât îţi vine să te dai bătută şi să te rezumi la a umple încăperea destinată copilului cu ce-ţi vine la îndemână.

Roz sau albastru, pereţi coloraţi sau albi, pătuţ de plastic sau de lemn, leagăn sau coşuleţ, masă sau birou, dulap sau rafturi, perdele lungi sau scurte, steluţe sau îngeraşi pe pereţi, covor, sau mochetă... Întrebările par fireşti la prima vedere, dar spre deosebire de momentul în care ţi-ai decorat casa, când în final, oricât de ezitantă ai fost, ai reuşit să iei o decizie, în cazul camerei bebeluşului, situaţia este mult mai complexă. Parcă niciuna dintre variante nu se potriveşte. Ca să nu mai vorbim că în cazul în care ai decis să ignori superstiţiile şi vrei să pui lucrurile la punct înainte de venirea pe lume a bebeluşului, există întotdeauna o cât de mică îndoială în privinţa şanselor ca sexul anunţat de ecograf să nu se schimbe după naştere. Aşadar ai de dat un adevărat examen.

Organizează-te cât mai bine

În primul rând, trebuie să evaluezi foarte bine spaţiul pe care îl ai la dispoziţie pentru că astfel vei şti cât de multe lucruri îţi permiţi să amplasezi în camera copilului tău. Nu uita că ai nevoie de spaţiu de mişcare, iar mai târziu, cât timp copilul are şansa de a avea o cameră a sa, aceasta va deveni propriul său univers şi, evident, că va avea nevoie de cât mai mult loc de mişcare pentru că îşi va petrece în acest loc al casei cea mai mare parte a timpului. Apoi, nu uita de jucării, încă din prima zi, dacă nu chiar cu mult înainte de naştere, vor începe să se aglomereze. Adăugând la acestea mormanul de hăinuţe, scutece, biberoane, lenjerii şi tot felul de alte minunăţii ce vor face parte din viaţa micuţului, depozitarea, va deveni, cu siguranţă o prioritate.

Atenţie la buget

Urmează apoi, partea cea mai complicată. Banii. Trebuie să ştii foarte bine ce buget aloci acestei acţiuni pentru că în funcţie de aceasta vei ştii ce să cauţi şi unde. În prezent există o mare diversitate de produse, la preţuri dintre cele mai variate. Încearcă sa incluzi în planul tău cât mai multe rafturi, dulăpioare, coşuri decorative şi cutii de diverse mărimi. Siguranţa copilului este apoi o componentă foarte importantă a modului de organizare a camerei. La acest capitol este inclusă şi partea de iluminare şi amplasare a obiectelor de mobilier. Copilul nu trebuie să stea în apropierea ferestrei sau a uşii şi trebuie ferit, mai ales în primele sale săptămâni de viaţă, de curenţii de aer, oricât de cald ar fi în casă. Aşadar e important ca în primul rând să te gândeşti unde îi amplasezi patul. Nu trebuie să uiţi că acesta trebuie să fie cât mai sigur şi să aibă apărători. Pentru că vei petrece foarte mult timp alături de copilul tău, iar la un moment dat va trebui să îl muţi într-un pătuţ mai mare gândeşte-te de la început, ca pe lângă pătuţul de sugar să mai amplasezi în cameră o canapea sau un pat de o persoană pe care, la început, să te poţi odihni chiar tu sau să poţi alăpta copilul.

Miracolul culorilor

Alege apoi pentru camera copilului tău iluminarea potrivită. Încăperea ar trebui să fie prevăzută atât cu surse de lumină liniştitoare la început, dar şi lumină mai puternică. Foloseşte tapetul sau vopseaua pentru a adăuga culoare şi textură în camera celui mic. Poţi să aplici frize excentrice pe marginile superioare ale pereţilor sau nori şi stele pe tavan. Asigură-te că pereţii vor fi lavabili pentru a-i putea curăţa uşor. Copiii adoră culorile vii, însă e indicat să te limitezi la zugrăvirea unui singur perete într-o culoare puternică, cu scopul de a evita o încăpere copleşitoare. Se spune că este mai bine să zugrăveşti tavanul într-o nuanţă mai închisă sau intensă, deoarece dacă în cazul adulţilor unul dintre motivele pentru care acesta se zugrăveşte în alb este pentru că această culoare asigură iluzia unui spaţiu mai mare, o nuanţă mai închisă va face tavanul să pară mai jos, iar camera va fi una mai primitoare pentru cei mici. Fiind vorba de camera copilului aceasta trebuie amenajată pe măsura lui. De exemplu, ai putea să zugrăveşti tavanul într-un albastru marin sau poţi avea în vedere un tavan ce imită bolta cerească cu o multitudine de stele strălucitoare. Dacă îţi este foarte greu să alegi poţi apela la firme specializate care au cataloage cu modele de tot felul şi soluţii adaptabile pentru orice tip de cameră, dar şi în funcţie de mobilierul pe care îl alegi. Foarte mulţi decoratori spun că după siguranţa şi utilitatea mobilierului, culoarea aleasă pentru pereţi are o importanţă foarte mare, deoarece este foarte cunoscută influenţa culorilor asupra oamenilor, atât într-un mod pozitiv cât şi într-unul negativ. Trebuie să ştii că există culori active, cum ar fi roşu, galben şi portocaliu, culori pasive, precum albastru, verde şi mov, şi culori neutre (alb, negru, gri, bej şi maro). De exemplu poate nu ai ştiut că roşul poate mări presiunea sângelui şi ritmul respiraţiei, fiind una din culorile nerecomandate pentru dormitor. Are efectul de a stimula oamenii să ia decizii în mod rapid şi creşte speranţele. Acest lucru nu presupune eliminarea lui în totalitate, dar o utilizare a acestei culori prin intermediul unor accente sau pete de culoare este binevenită. Bleu este recomandat pentru a obţine o cameră plină de linişte şi calm, deoarece relaxează sistemul nervos. Verdele simbolizează natură şi este o culoare proaspătă. Este culoarea pe care ochiul o acceptă cel mai uşor şi poate îmbunătăţi vederea. Violetul se consideră a fi culoarea cea mai îndrăgită de copii, susţin oamenii de ştiinţă, fiind culoarea ce stimulează imaginaţia, dar, atenţie, este cea mai potrivită culoare pentru spaţiul de joacă, însă prea mult violet, la fel ca şi albastrul, poate să ducă la depresie.

Caută calitatea

În privinţa locurilor de unde îţi poţi procura cele necesare, ai la dispoziţie atât magazinele cât şi numeroase site-uri care prezintă produse pentru toate gusturile şi buzunarele. În plus mobilierul este prezentat în showroom-uri astfel încât îţi poţi face o idee despre ce ai nevoie. Nu uita însă de calitatea produselor, nu tot ce e frumos sau ieftin este şi bun. Lucrurile sunt valabile şi pentru produsele scumpe. Este bine să stabileşti dacă doreşti ca mobila pe care o iei acum să reziste în timp şi să poată fi folosită de copil şi mai târziu.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare