Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum alegi bona perfectă?

Cum alegi bona perfectă?

Bona este în adevăratul sens al cuvântului persoana căreia îi încredinţezi responsabilitatea de a avea grijă de copilul tău, persoana cea mai de preţ de pe lume. Este deci normal să ai dubii, întrebări. Însă de multe ori ne vedem nevoite să apelăm la o bonă, aşadar trebuie să găseşti persoana potrivită. Cum faci acest lucru, cum găseşti bona perfectă?

În primul rând, dacă ai posibilitatea să primeşti recomandări despre cineva care a mai lucrat pentru o prietenă sau un cunoscut în care ai încredere în privinţa educaţiei şi a exigenţei, optează pentru această alegere. Astfel vei începe colaborarea mult mai liniştită. Dacă metoda nu a funcţionat, te poţi adresa unei agenţii, sau să cauţi pe cont propriu, prin anunţuri.

Proba interviului

Odată ajunsă la interviu, trebuie să evaluezi mai multe aspecte, pe care să le îmbini cu instinctul tău matern: curriculum vitae, dacă este o bonă cu experienţă, vârsta copiilor cu care a lucrat, ce noţiuni de prim ajutor cunoaşte. Sunt importante întrebările pe care le adresezi, dar să fii atentă şi la senzaţia pe care ţi-o dă persoana de vizavi. Este important ca între mamă şi bonă să fie o chimie. În CV poate fi bona Mary Poppins în persoană, dar dacă nu îţi este simpatică, greu vei reuşi să fii relaxată. Şi din contră, se poate să fie o tinerică fără experineţă, dar care să-ţi inspire încredere. Aşadar fă o sumă a competenţelor şi a impresiei pe care ţi-o lasă, apoi ia o decizie.

Un alt lucru pe care trebuie să-l ştii este ce metode educative foloseşte. Este severă sau permisivă? Aplică pedepse? Dacă da, ce fel de pedepse? Ce îi place şi ce nu (poate are frică de câini şi nu vrei să îi transmită aceată teamă micuţului) şi ce jocuri foloseşte pentru cei mici. Foloseşte întrebări directe, este bine să fii clară de la început, dar încearcă să mai afli câte ceva despre ea şi dintr-o simplă conversaţie relaxată.

Sarcinile bonei

După ce alegi persoana potrivită, schiţează-i o listă cu lucrurile interzise sub orice formă (de exemplu ,,nu vreau să se uite mai mult de o oră la TV”) şi o listă cu ceea ce-ţi doreşti (,,vreau să mănânce fructe de două ori pe zi”). Poţi să-i spui şi planurile pe care le ai pe termen lung, ca de exemplu ,,copilul nu vrea să doarmă la prânz, încercăm metoda asta, ne poţi ajuta aşa...”.

Este important pentru copil ca mama, familia şi bona să se înţeleagă bine. Cei mici sunt atenţi la aceste raporturi şi dacă ai încredere în bonă, va simţi şi el acest lucru. Nu fi într-o competiţie cu ea, ci mai degrabă sfătuiţi-vă. La primele întâlniri nu-i lăsa singuri, stai cu ea şi faceţi lucruri împreună, pentru ca micuţul să capete încredere, să o perceapă ca pe cineva din familie.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare