Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum convingi bunicii să nu răsfeţe copilul

Cum convingi bunicii să nu răsfeţe copilul

Care este reproşul pe care părinţii îl fac cel mai des bunicilor? Că răsfaţă copiii. Ce consideră buncii că li se cuvine? Să alinte nepoţelul. De aici şi conflictele care pot apărea între cei mari, când vine vorba de educarea copilului.

Trebuie totuşi să faci o diferenţă când vine vorba de rolul bunicilor în creşterea bebeluşilor. Dacă bunicii îşi văd rar nepoţeii, poate pentru că locuiesc departe sau pentru că angajamentele fiecăruia nu permit acest lucru, atunci bunicii au tot dreptul să se bucure de copilaşi, să le facă toate poftele şi să fie mai permisivi.

Cât timp petrec bunicii cu nepoţii

Dacă însă sunt bunici ,,cu program prelungit”, care de exemplu stau ziua cu nepoţii, îi iau de la şcoală, îi însoţesc în activităţile lor, îi ajută la teme, atunci rolul lor în creşterea micuţilor este diferit şi trebuie să ajungă la un numitor comun cu părinţii, impunând copiilor aceleaşi reguli pe care părinţii le-au stabilit.

Nici părinţii, nici bunicii nu trebuie să exagereze! Nici tu cu stricteţea, nici ei cu răsfăţul. Iar pentru bunicii care îşi văd mai rar nepoţeii, nu uita că nu cadourile sau cedarea în faţa unui capriciu îi fac să-şi contruiască o relaţie cu cei mici, ci timpul pe care-l petrec împreună, disponibilitatea ta de a-i asculta. O plimbare, o după-amiază jucându-se pe covor sau stând îmbrăţişaţi cu nepoţeii, contruiesc mai multe amintiri decât un munte de cadouri.

Cum negociem cu bunicii

Pentru a evita însă conflictele, iar copilul să nu fie răsfăţat, iată câteva sfaturi:

  • Nu încredinţa unei singure persoane sarcina de a avea grijă de copil. Poţi găsi soluţii, în aşa fel încât timpul petrecut cu cineva în afară de părinţi să fie mai scurt. De exemplu, poate sta două zile cu unul dintre bunicii materni, iar alte două cu unul dintre bunicii paterni. Sau dacă îţi permiţi, ia o bonă care să petreacă o perioadă cu cel mic, alternând acest timp cu bunicii. Fiecare va avea propriile păreri, iar cel mic va învăţa să fie tolerant, iar în acelaşi timp va şti că regulile peste care nu trebuie să treacă sunt cele impuse de părinţi;
  • Stabileşte reguli puţine, dar clare, pe care trebuie să le respecte şi bunicii;
  • Când vorbeşti cu bunicii, nu te impune, ci exprimă-ţi părerea cu argumente, asta după ce le-ai ascultat pe ale lor;
  • Indiferent de divergenţele care pot apărea între tine şi bunici, niciodată să nu faci reproşuri de faţă cu copilul, pentru a nu le submina autoritatea bunicilor.

Chiar dacă tu dictezi în casă, adu-ţi aminte că este important pentru cel mic să dezvolte o relaţie cu bunicii, aşa că încearcă şi tu să fii cât poţi de tolerantă.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare