Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum învață copilul în joacă

Cum învață copilul în joacă

Joaca este distractivă. Tocmai de aceea este cea mai bună cale de a învăța. În joacă și prin joacă, bebelușii învață toate acele abilități de care au nevoie pe măsură ce cresc.

Pentru o bună dezvoltare, copiii au nevoie nu numai de jucării, ci și de atenția părinților sau a adulților care să se joace cu ei.

Cum se joacă un copil?

Într-o primă fază, copilului tău îi place să se joace singur. Nu e nimic în neregulă cu asta, este un stadiu normal în dezvoltarea celui mic. Vei observa că și atunci când este lângă alți copii, bebelușul tău se va juca tot singur, fără a interacționa cu ceilalți. Joaca în paralel, așa cum este numită de specialiști, durează până în apropierea celei de-a doua aniversări, când juniorul tău va începe să fie interesat și de cei de lângă el și va interacționa cu ei în joacă.

Joaca activă este caracteristică acestei vârste și este o perioadă foarte solicitantă pentru tine, pentru că îți va fi greu să faci față energiei și entuziasmului de care dă dovadă copilul tău, mereu în căutare de noi jocuri și activități.

Jucăriile potrivite pentru vârsta lui

12 luni

Aceasta este vârsta primilor pași. Chiar dacă nu stăpînește bine mersul, îl poți ajuta să facă progrese cu ajutorul jucăriilor. Alege-le pe acelea care îi oferă stabilitate și îi dau un punct de sprijin – jucăriile de tras-împins îl ajută să-și dezvolte viteza și să-și coordoneze mai bine mișcările.

15 luni

Aceasta este vârsta la care se dezvoltă abilitățile motorii fine. Îi sunt de folos cuburile mari, pe care să învețe să le așeze unul peste altul sau jocurile și activitățile care îl învață să se îmbrace – caută carticele la care să închidă un nasture mare, sau care îl învață să treacă un șiret prin găurile de carton. La micul dejun îi poți da un cuțitaș din plastic, cu ajutorul căruia să-și întindă unt sau gem pe felia de pâine – astfel se dezvoltă bine coordonarea mâini-ochi.

18 luni

Acum juniorul tău poate învăța să arunce și să lovească o minge. Și dacă ai răbdare să îi arăți, poate învăța chiar să prindă mingea. Va fi încântat de ritmul și joaca de-a „înainte-înapoi”. Începeți încetișor și lasă-l să deprindă mișcarea. Pe măsură ce progresați, puteți lovi și urmări mingea, dar, atenție să nu se împiedice!

Acordă o atenție sporită și nutriției în această perioadă. Cu toate aceste activități, juniorul tău are nevoie de un plus de energie.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare