Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

De ce arată copilul cu degetul?

De ce arată copilul cu degetul?

Încă înainte de a spune primele cuvinte, bebelușul tău găsește forme eficiente de a comunica. Se încruntă sau zâmbește când îl deranjează sau îi place ceva, îți arată cănuța pentru a-ți spune că îi este sete sau vine fericit la tine cu vreun pantofior, traducere pentru „mami, vreau afară!”. Toate aceste forme de comunicare nonverbală reprezintă praguri importante în dezvoltarea celui mic.

În preajma primei anviersări, copilul arată cu degetul. Este o modalitate de a atrage atenția adultului și de a obține ceea ce vrea. Gestul reprezintă o formă de comunicare și este totodată și un indiciu al unei bune dezvoltări psihoemoționale a copilului. Pentru a încuraja comunicarea și dezvoltarea limbajului este bine ca, atunci când cel mic îți arată ceva, să îi răspunzi, adăugând informații referitoare la obiectul indicat. „Îmi arăți mărul acela de culoare roșie, de pe farfurie?”, „Vrei să vezi poza cea mare, în care este tati?” etc

Chiar dacă cel mic nu înțelege încă semnificația cuvintelor pe care le spui, el face asocierile care-l vor ajuta să rostească el însuși, mai târziu, acele cuvinte.

În timp ce unii copii sar peste etapa mersului de-a bușilea, de exemplu, și se ridică direct în piciorușe, pentru primii pași, etapa arătatului cu degetul nu este „opțională”. Dacă până la 15-18 luni, copilul nu arată cu degetul, acesta poate fi un semn de întârziere în dezvoltare sau chiar un indiciu al unei tulburări de tip autism. Vorbește cu medicul pediatru dacă juniorul tău a ajuns la acest prag de vârstă și încă nu arată cu degetul .

Așa se dezvoltă copilul tău

  • În jurul vârstei de 12 luni, atunci când copilul arată cu degetul, el poate încerca să și vocalizeze, dar scoate sunete fără semnificație.
  • Pe la 18 luni, atunci când copilul arată cu degetul un obiect, încearcă să îl și numească (dacă cel mic a fost stimulat în acest sens și părinții au comunicat mult cu el).
  • De la 21 de luni, copilul poate folosi și indicatori pentru distanță, atunci când arată spre obiect – aici, acolo, asta/aceasta. Dacă arată spre un grup de obiecte, el indică, de fapt, chiar obiectul care îl interesează din acel grup.
  • În jurul vârstei de 2 ani, copilul arată cu degetul obiectul și poate formula chiar o propoziție simplă „Aceasta este o păpușă”.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare