Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Disciplină pentru junior – ce funcționează

Disciplină pentru junior – ce funcționează

Copiii mici nu își propun să își enerveze părinții. Crizele de nervi, care își fac apariția după primul an de viață și ajung la apogeu în preajma celei de-a doua aniversări, reprezintă o etapă firească în dezvoltarea copilului care începe să descopere lumea și vrea să își afirme independența. Din momentul în care începe să meargă, juniorul vrea să facă multe alte lucruri. Cum încă nu poate, în el se nasc frustrări.

Cum poți disciplina un junior

Stabilește un program și reguli

Copiii mici au nevoie de ordine, rutină și reguli – ele le conferă siguranță într-o lume care este mult prea mare și de neînțeles. Iar atunci când se simt în siguranță, copiii sunt mult mai liniștiți, pentru că știu la ce să se aștepte.

Stabilește, deci, un program pentru juniorul tău – ore de somn, de masă, de plimbare sau de joacă. Evită spațiile foarte aglomerate și nu chema prea mulți musafiri odată în vizită, pentru a nu-l bulversa cu totul.

Fii empatică

Copiii nu sunt precum adulții – ei nu pot înțelege de ce anumite lucruri trebuie să funcționeze într-un anumit fel. Juniorul tău chiar nu pricepe de ce este important să își pună centura în scaunul pentru mașină sau de ce trebuie să plece de la joacă, pentru a mânca sau a dormi, și nu poți să îi oferi explicații logice la această vârstă. Ce poți face este să stabilești reguli, dar să fii empatică în același timp și să îi oglindești sentimentele – Știu că acum ești supărat și că mai vrei să stai la joacă, dar este timpul să mergem să dormim. Faptul că se simte înțeles îl ajută să facă față mai bine frustrării.

Distrage-i atenția

Nu are sens să îi spui unui copil de 1-2 ani să nu mai arunce jucăria pe jos a 101-a oară, să stea departe de prize sau să nu mai plângă. Ce funcționează este redirecționarea atenției. În loc să-i spui NU, du-l într-o altă cameră, unde îi arăți altceva mult mai interesant, pentru doar 5 minute - e adevărat...

Dă-i o pauză

Una dintre metodele eficiente de disciplinare pentru un junior este să-i oferi o pauză. Nu ca pe o pedeapsă, ci ca o ocazie de relaxare. După 1 an, când cei mici pornesc în adevărate expediții de descoperire a lumii, toate informațiile și senzațiile din jur se dovedesc copleșitoare. Creierul lor nu poate ține pasul cu toți acești stimuli, iar oboseala și suprasolicitarea își spun cuvântul. O pauză de 1-2 minute în colțul de liniște se poate dovedi benefică, pentru a preveni o criză de plâns.

Rămâi calmă

Nu țipa la copil, nu-i da câte o pălmuță peste fund și nu-i spune că te face de râs atunci când se pune pe plâns și se dă cu fundul de pământ în parc sau în supermarket. Nimic din toate acestea nu funcționează. Rămâi calmă, ia-l de la locul faptei, ignoră comentariile celor din jur și mergeți acasă. Anunță-l că îi vei vorbi doar după ce se va calma, dă-i timp să o facă și laudă-l atunci când s-a oprit din plâns.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare