Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

E pregătit de grădiniţă?

E pregătit de grădiniţă?

După vârsta de 3 ani, copilul este caracterizat printr-o mare deschidere spre mediul înconjurător, printr-o curiozitate vie. De aceea, specialiştii consideră că vârsta optimă pentru înscrierea la grădiniţă este vârsta de 3 ani, când micuţii deţin o capacitate crescută de învăţare.

Grădiniţa nu este un simplu loc de joacă, unde copilul aşteaptă să treacă timpul până se întorc părinţii de la serviciu. Grădiniţa este un spaţiu de învăţătură şi educaţie şi, deşi principala metodă de instruire este jocul, este posibil ca cel mic să întâmpine greutăţi. Mersul la grădiniţă reprezintă pentru copil prima mare schimbare din viaţa lui, trecerea de la familie la colectivitate, iar reuşita depăşirii acestui mare „hop” depinde de felul în care l-ai pregătit pe micuţ pentru această nouă experienţă.

Aspecte de care trebuie să ţii cont

Specialiştii sunt de părere că vârsta optimă pentru înscrierea în colectivitate este la 3 ani, când copilul şi-a format deja câteva deprinderi de bază: un vocabular care să-i permită să comunice cu colegii şi educatoarele, când se poate descurca singur la masă (mănâncă singur), când nu mai poartă scutece şi merge la toaletă. De asemenea, trebuie să ţii cont de capacitatea sa de a se adapta la noul mediu şi la regulile impuse de acesta (activitatea zilnică se desfăşoară conform unui program bine stabilit, mesele sunt servite la ore fixe, somnul de după-amiază este inclus în program etc.), de a relaţiona cu cei din jurul său. Dar în primul rând, înainte de a te hotărî să-l înscrii la grădiniţă, trebuie să iei în calcul starea lui generală de sănătate. Dacă ai un copil care se îmbolnăveşte des, este recomandat să mai amâni un pic mersul la grădiniţă, până reuşeşti să-i întăreşti un pic sistemul imunitar. Toate aceste date te vor ajuta să ştii care este momentul optim şi bineînţeles să găseşti grădiniţa potrivită.

Pe lângă tot stresul creat de alergătura pe care o presupune procedura de înscriere la grădiniţă, este important să te împaci cu gândul că ai făcut cea mai bună alegere pentru copilul tău şi să te relaxezi. Dacă vei continua să îţi faci griji şi să te nelinişteşti, copilul tău va resimţi aceste stări, ce-i vor induce o stare negativă, de multe ori până la refuzul de a coopera.

Pregăteşte-l pentru marea schimbare

Integrarea copilului în colectivitate este un moment dificil, dar nu imposibil. Este greşită atitudinea multor părinţi care cedează după primele zile de plânsete şi îşi retrag copiii de la grădiniţă. La 3 ani, unora dintre copii le este greu să se adapteze la noul mediu. Un refuz care durează câteva zile este considerat normal de către specialişti, mai ales la copiii care nu au părăsit niciodată mediul familial. Perioada de acomodare poate dura de la două săptămâni la două luni. Dar există şi reversul, atunci când copilul merge cu plăcere la grădiniţă în primele zile, iar apoi, brusc, refuză să mai facă acest lucru. În ambele situaţii părinţii trebuie să fie fermi, căci altfel, copilul va prinde curaj şi se va încăpăţâna şi mai tare. Este foarte important să-ţi pregăteşti copilul pentru această schimbare. În primul rând trebuie să-l ajuţi să-şi formeze acele deprinderi care să corespundă cerinţelor impuse de instituţia preşcolară. La grădiniţă, copiilor li se cere să se poată descurca singuri la toaletă, să poată mânca singuri, să aibă un vocabular care să le permită să înţeleagă şi să se facă înţeleşi, atât în raport cu educatoarele, cât şi cu ceilalţi copii. Pentru că activitatea zilnică se desfăşoară după un program bine stabilit, ar fi de folos să-ţi înveţi copilul cu o oarecare disciplină în această privinţă: mese la ore fixe, reguli elementare de igienă, somnul de după-amiază etc. De asemenea, foarte util este exerciţiul interacţiunii sociale. Este bine să favorizezi contactul cu cât mai mulţi copii de vârste apropiate, dar şi cu persoane adulte, prin vizite şi plimbări în parc.

Întotdeauna grădiniţa trebuie prezentată copilului în cuvinte frumoase. Trebuie să-i vorbeşti despre prietenii pe care şi-i va face şi despre multitudinea de lucruri frumoase şi interesante pe care le va învăţa. În niciun caz nu trebuie să perceapă grădiniţa ca pe o pedeapsă. Mulţi părinţi au prostul obicei de a-i ameninţa pe micuţi cu grădiniţa sau cu educatoarea, atunci când fac câte o greşală: „O să mergi tu la grădiniţă şi o să vezi atunci”. Este bine ca micuţul să afle doar lucruri bune despre grădiniţă, să se bucure că va avea mulţi parteneri de joacă şi că va participa la activităţi interesante.

De asemenea, pentru a trece cu uşurinţă peste frica produsă de lipsa părinţilor, este bine să-l obişnuieşti din timp cu absenţele tale ocazionale (să stea în compania bunicilor în week-end).

De câte ori ai parte de „scene”, este bine să nu prelungeşti momentul despărţirii. Fii hotărâtă, fără să ridici tonul şi fără gesturi brutale. Asigură-l permanent că îl iubeşti şi că nu îl abandonezi ducându-l la grădiniţă. Ideal ar fi ca după ce-l iei de la grădiniţă să petreceţi cât mai mult timp împreună.

Cum alegi grădiniţa potrivită?

Ca să fii sigură că îţi laşi copilul pe mâini bune, trebuie să te informezi din timp. Cu siguranţă că vei avea parte de o perioadă grea, de alergătură şi stres, dar binele copilului tău merită tot efortul. În primul rând, ar trebui să te axezi pe grădiniţele din cartierul tău sau din apropierea locului de muncă. Apoi, trebuie să te informezi cu privire la performanţele acestora. Interesează-te de programele educaţionale pe care le oferă şi de taxele pe care trebuie să le achiţi. Instituţia pe care o vei alege trebuie să ofere un mediu sigur, cald şi prietenos pentru copilul tău, cu personal calificat, dedicat educării copiilor. Nu uita să iei în calcul numărul de copii înscrişi într-o grupă. Ideal ar fi să existe aproximativ 10 copii la grupă, însă, în grădiniţele de stat, numărul lor este cu mult mai mare.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare