Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Efectele desenelor în dezvoltarea copilului

Efectele desenelor în dezvoltarea copilului

Televizorul s-a transformat treptat din instrument de informare şi petrecere a timpului liber, într-un adevărat educator pentru copii, chiar într-o companie virtuală. În plus, a început să producă modele de viaţă. Pentru mulţi părinţi, timpul petrecut de copil în faţa televizorului este echivalentul unui simplu moment de refugiu, de distracţie. Dar nu este aşa. Tot mai mulţi sociologi vorbesc despre riscul de a-ţi lăsa micuţul în faţa micului ecran câteva ore pe zi, chiar dacă este vorba să privească la desene animate.

Riscurile timpului petrecut în faţa televizorului

Nu este de ajuns să te preocupe cât timp stă copilul în faţa televizorului, ci trebuie să ai grijă şi la ce se uită. Dacă de exemplu în timp ce citeşte, sau i se citeşte, copilul este activ, poate elabora imagini în funcţie de povestea cărţii, televizorul exercită un efect hipnotic asupra creierului. Lectura este creativă, stimulează imaginaţia, însă micul ecran blochează creativitatea. S-a demonstrat că dacă cei mici privesc la televizor mai multe ore pe zi, şi se reduce activitatea motorie şi cognitivă.

Copiii se uită la televizor dintr-o motivaţie diferită de cea a adulţilor. Ei privesc pentru că încearcă să înţeleagă lumea, dar televizorul nu este întotdeauna mijlocul cel mai potrivit pentru asta. Copilul mai mic de 3 ani de exemplu, nu este capabil să discearnă realitatea de ficţiune. Dacă îl laşi mult timp în faţa televizorului şi liber să urmărească orice program, totul poate produce efecte nedorite:

  • tinde să neglijeze activităţi importante pentru dezvoltarea lui, ca cititul, jocul, învăţatul sau sportul;
  • este expus să deprindă mai uşor un comportament riscant şi neadecvat vârstei, precum violenţa, fumatul şi altele;
  • poate deveni obez (când este în faţa televizorului este inactiv şi simte nevoia de a ronţăi lucruri nesănătoase şi cu multe calorii, mai ales pe cele pe care le vede în reclame);
  • este posibil să nu mai aibă multe curiozităţi şi dorinţa de a descoperi singur multe lucruri, pentru că televizorul presupune o participare pasivă.
Beneficiile desenelor animate

Însă în ciuda acestor riscuri, nu toate desenele animate trebuie incriminate. Există şi producţii inteligente, care stimulează creativitatea şi mintea copilului. De exemplu, desenele animate interactive, menite să îi înveţe pe cei mici, distrându-se în acelaşi timp. Acestea solicită practic un răspuns, chiar şi minim, din partea telespectatorului. Apoi sunt desenele animante destinate preşcolarilor, în care personajele îi învaţă să se spele pe dinţi, să facă mici treburi în casă sau să înveţe o limbă străină.

Dacă ai grijă să nu stea prea mult în faţa televizorului, alegi ceea ce urmăreşte şi chiar îl acompaniezi în acele momente, desenele nu vor avea un impact negativ asupra celui mic. Iar dacă vrei să fii sigură că îşi dezvoltă o personalitate sănătoasă, poţi apela şi la psihologia desenului la copil. Prin desenele simple pe care le face, poţi deduce dacă micuţul are vreo problemă emoţională.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare