Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Frica de frizer!

Frica de frizer!

Pentru părinţi, prima tunsoare a copiilor lor, este unul dintre cele mai emoţionante momente. Majoritatea copiilor însă, privesc acest eveniment cu rezistenţă şi suspiciune, lucru normal de altfel, dacă nu sunt pregătiţi dinainte pentru prima vizită la frizer.

Foarte mulţi copii, sunt de părere specialiştii, sunt foarte precauţi în ceea ce priveşte noile experienţe care apar în viaţa lor. Acelaşi lucru se întâmplă şi la frizer. Ei vor să ştie ce li se va întâmpla şi cine este persoana care îi tunde. Iar pentru că nu-şi pot exprima în alt fel temerile de necunoscut, cei mici încep să plângă şi să facă un adevărat circ în faţa frizerului.

Frizerul este persoana care umblă la integritatea corporală a copilului, iar acesta din urmă nu are control asupra a ceea ce se va întâmpla, motiv pentru care în sufletul lui se crează o angoasă şi singurele arme pe care le are la îndemână sunt plânsul, ţipătul, fuga şi agăţatul de rochia mamei. Vestea bună pentru tine este aceea că dacă te vei ocupa puţin de cel mic înainte de a merge pentru prima dată la un salon, vei putea face din acest eveniment, unul de neuitat.

Primii paşi spre...marea victorie

Dacă ai timp, ai putea încerca să-l tunzi tu câte puţin acasă, atunci când el nu are nevoie încă de o vizită la frizer. Poţi să-i arăţi foarfeca şi să-i explici că dacă e mânuită de cineva priceput, el nu va păţi nimic. După ce a început să facă primii paşi, ia-l cu tine la salon şi lasă-l să se uite la cum sunt tunşi alţi copii. Acum ai şansa de a-i explica ce se întâmplă pentru ca el să se familiarizeze cu priveliştea, sunetele şi mirosul dintr-o frizerie, înainte de marele eveniment al primului său tuns. Nu uita să-i spui că în afară de foarfece, frizerul va folosi şi o pompiţă cu apă pentru a-l transforma în cel mai frumos copil din oraş.

Într-o bună zi, atunci când va veni momentul, îi poţi spune că tu nu mai poţi să-l tunzi şi astfel trebuie să se facă frumos în altă parte. Dacă nu-l vei pregăti dinainte pentru marea întâlnire cu frizerul, te vei trezi că cel mic va plânge cu lacrimi de crocodil atunci când va vedea foarfecele. Degeaba îi vei spune tu că „nenea” sau „tanti” îl vor face frumos, că pe el nu-l va interesa decât că cineva vrea să-i facă ceva ce el nu poate controla. Lucru care este şi normal. Nici un copil nu are voie să se joace cu foarfeca acasă, iar ştiind acest lucru, cel mic se gândeşte că acest instrument nu-i poate face nici un bine. Cum ar putea să se lase el acum „pe mâinile foarfecii”?!

Ar mai fi încă o metodă de acomodare a copilului cu vizita la frizer. Dacă prichindelul tău este puţin mai mare, îl poţi lăsa să tundă el o păpuşă, bineînţeles sub atenta ta supraveghere. Astfel va înţelege că frizerul nu-i va face nici un rău atunci când va veni momentul pentru vizita la salon.

Fii alături de copilul tău chiar şi la frizer!

Prezenţa părinţilor în astfel de momente „grele” pentru copii, poate fi de mare ajutor, deoarece ei se simt în siguranţă atunci când ştiu că mama sau tata sunt lângă ei. Dacă vrei o anumită tunsoare sau frizură care crezi tu că i-ar sta bine copilului , ar fi bine să-i aduci frizerului o fotografie dintr-o revistă, pentru a nu pierde foarte mult timp cu explicaţiile. Totuşi, ar trebui să înţelegi că părul puştiului tău s-ar putea să nu arate ca cel al copilului din revistă. Nu trebuie nici să-i spui frizerului că vrei pentru cel mic „o tunsoare obişnuită” pentru băieţi sau fetiţe, pentru că această cerinţă este inexpresivă. El te va întreba cât de scurt vrei să-l tundă la spate, dacă să-i lase perciuni, sau în ce parte să-i lase cărarea.

Dacă cel mic este agitat, lasă-l să stea pe scaunul tău, nu pe cele special amenajate pentru pititci şi încearcă să-l ţii cu privirea la tine, cât mai departe de oglindă pentru a nu vedea cum frizerul îi umblă cu foarfecele prin păr. Cel mic se va simţi şi mai în siguranţă dacă îl aduci la salon şi pe „prietenul” lui, adică jucăria lui preferată pe care să o ţină în braţe atunci când este tuns.

S-ar putea ca în mometul în care frizerul va dori să-l acopere cu un şorţ special pentru a-l proteja de firele de păr jenante, cel mic să înceapă să plângă. O idee bună ar fi să-ţi pui tu prima dată şorţul şi să aştepţi să-şi exprime şi copilul dorinţa. Majoritatea copiilor când văd că părinţii lor fac ceva interesant, vor să participe şi ei la acea activitate. Aşa că dacă vei purta tu şorţul s-ar putea să-l auzi pe cel mic cerând să-i fie pus şi lui. Dacă totuşi nu vrea, nu e mare lucru. După vizita la frizer, mergi cu el acasă şi bagă-l direct în cadă pentru o băiţă bună.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare