Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Gelozia între frați

Gelozia între frați

Naşterea unui bebeluş aduce schimbări majore în rutina şi situaţia familială. Dacă ai deja un copil şi aduci pe lume un fraţior mai mic sau o surioară, cel mare va fi cu siguranţă afectat de schimbare şi va fi gelos, simţind că bebe îi “fură” toată atenţia părinţilor. Este important să ai grijă pentru ca situaţia să nu fie percepută şi trăită în mod dramatic de frăţiorul mai mare.

Odată cu naşterea celui de-al doilea copil, ambii părinţi dar mai ales mama, trebuie să înveţe să menţină un echilibru în felul în care acordă atenţie ambilor copii. Nici unul dintre ei nu se poate lipsi de aceasta şi totul trebuie organizat în aşa fel încât să se satisfacă toate necesităţile şi drepturile copiilor.

Copilul cel mare, oricât de pregătit ar fi pentru aceasta, încearcă, în faţa imaginii micuţului din braţele mamei, un sentiment de pierdere şi excludere. Este important să ajuţi copilul mai mare să îşi accepte fratele şi să îl faci să se simtă sigur de locul său în sufletul vostru şi în familie. Acest lucru nu va reuşi însă să elimine cu totul sentimentul de gelozie care este legitim şi inevitabil şi de aceea, trebuie să fii mereu atentă şi să iei toate măsurile necesare pentru ca situaţia să nu scape de sub control.

Când se naşte al doilea copil, primul născut trebuie să se adapteze la o situaţie cu totul nouă. Dintr-o dată, foarte multe lucruri trebuie împărţite cu noul venit şi cel mai important dintre ele este atenţia din partea părinţilor. Este normal deci să fie gelos şi de aceea părinţii nu trebuie să îl judece şi să îl învinovăţească şi nici să fie dezamăgiţi dacă el nu se dovedeşte a fi entuziast de „noul locatar”.

INDICII IMPORTANTE

În momentul naşterii frăţiorului sau surorii mai mici, voi ca părinţi trebuie să urmăriţi cu atenţie comportamentul pimului născut pentru a identifica schimbările, mai mult sau mai puţin explicite determinate de stările sale sufleteşti şi a-l ajuta să le exprime. Trebuie să ţii cont că lumea lui se schimbă cu totul şi se simte ca şi cum ar fi pe un teren cu nisipuri mişcătoare, permanent în pericol să vă piardă.

Pentru a înţelege, încearcă să te pui în locul lui. Un copil de 3 - 4 ani se vede pus în faţa unui bebeluş care nu poate fi un prieten pentru că nu vorbeşte cu el, nu merge şi nu se joacă. Din contră, plânge şi atrage tot timpul atenţia mamei care nu mai are timp şi de el. Se nasc astfel sentimente confuze iar stările lui trec de la curiozitate la dezamăgirea de a nu mai fi centrul lumii părinţilor săi. Începe din acest motiv să se teamă că nu mai este iubit la fel de mult ca înainte şi se poate întâmpla ca prin diferite manifestări să încerce să atragă atenţia celor mari şi să “testeze” iubirea lor. De exemplu, în timp ce tu eşti ocupată până peste cap cu cel mic, copilul cel mare poate să facă o prostioară sau să plângă până te scoate din sărite. Voi ca părinţi trebuie să ştiţi că nu trebuie să vă pierdeţi calmul şi trebuie să găsiţi timp şi pentru el.

Fraţii sau surioarele mai mari pot, în unele cazuri, din cauza acestei rivalităţi să facă adevărate scene de gelozie şi chiar să aibă comportamente regresive cum ar fi să facă pipi în pat sau să îşi sugă degetul. Uneori apar şi manifestări de furie sau teamă excesivă. Comportamentele sunt diferite şi fiecare copil se exteriorizează în felul lui. La unii copii, mai introvertiţi, manifestările de gelozie sunt mascate: dureri de burtă, erupţii cutanate, tulburări de somn şi coşmaruri sau tulburări alimentare, ticuri sau comportamente neobişnuite. Este vorba de tulburări somatice prin care se exprimă starea de “rău” pe care cel mic o simte dar pe care nu reuşeşte să o exprime în cuvinte.

Sigur că sunt şi cazuri în care nou - născutul este imediat acceptat cu dragoste şi entuziasm de către frate sau soră. Nu trebuie să vă preocupaţi excesiv de acest aspect pentru a nu risca să amplificaţi proporţiile evenimentelor. Gelozia între fraţi este un eveniment normal şi de regulă destul de repede, şi cu atenţie din partea voastră, cedează gradat locul prieteniei şi solidarităţii fraterne creându-se între ei acea complicitate care îi va uni întreaga viaţă.

NU ÎL LUA PRIN SURPRINDERE

Este bine ca fiul sau fiica ta să afle că va avea un frăţior sau o surioară înainte de naşterea propriuzisă. Copilul are nevoie de timp pentru a înţelege şi a se obişnui cu ideea. De asemenea, este important şi felul în care îi prezinţi situaţia. El trebuie să perceapă lucrurile în mod pozitiv şi să nu se simtă ameninţat de ce va urma.

Este bine să îi spui atunci când burtica ta începe să se vadă pentru a nu avea dificultăţi să înţeleagă ceva ce nu are nici un corespondent care poate fi văzut. De asmenea, ajută dacă îl implici în evenimentele plăcute din timpul sarcinii, de exemplu să îl iei cu tine la doctor de câteva ori şi să îl laşi să asculte bătăile inimii fătului sau să îl chemi lângă tine şi să îl laşi să simtă mişcările micuţului şi astfel să stabilească primele contacte cu cel mic. Nu neglija însă să îi acorzi şi lui aceeaşi atenţie şi afecţiune ca şi până atunci.

De asemenea, dacă este destul de mare, îl poţi lăsa să participe la discuţiile despre alegerea numelui.

În cazul în care vă gândiţi să puneţi bebeluşul în aceeaşi cameră cu cel mai mare este bine să faceţi schimbările cu ceva timp înainte de naştere pentru ca el să aibă timp să se obişnuiască şi să accepte schimbările şi să nu asocieze prezenţa fratelui cu înjumătăţirea spaţiului.

CONSTRUIEŞTE O RELAŢIE ARMONIOASĂ

Când se naşte bebeluşul, este bine să îi faceţi un cadou special copilului mai mare. Alegeţi ceva ce îşi doreşte mult şi care să vină din partea ambilor părinţi şi a noului – născut.

Faceţi în aşa fel încât tăticul să îi acorde o atenţie specială însă nu cădeţi în extrema în care nou-născutul stă cu mama iar cel mare cu tata în mod exclusiv. Este bine să existe o armonie şi un echilibru în felul în care părinţii acordă atenţie celor doi copii.

Încurajează-l să atingă bebeluşul pentru că apropiera fizică este o bună metodă pentru descoperirea afecţiunii reciproce. Chiar dacă vei acorda o mare atenţie reacţiilor copilului încearcă să te relaxezi şi să nu îl bruschezi sau să ţipi de teamă să nu îi facă rău celui mic din greşeală.

Trebuie să petreci destul timp numai cu el şi chiar să îl implicaţi în îngrijirea celui mic, însă nu îi da sarcini pe care să nu le poată îndeplini pentru a nu agrava situaţia.

Explică-i de ce cel mic are nevoie de atâta atenţie şi mai ales că şi el a beneficiat de aceasta când era mic. Răsfoiţi împreună albumul familiei şi arată-i fotografii de când era el bebeluş pentru a-l face să înţeleagă ce se întâmplă.

Voi, ca părinţi, trebuie să fiţi înţelegători dacă pentru un timp are un comportament care trădează starea de tensiune şi încercaţi să trataţi cu calm şi în mod raţional momentele de furie sau agresivitate. De asemenea, aveţi grijă să nu vă schimbaţi modul de comportare faţă de el. Manifestările de tandreţe dar şi rutina zilnică de care el se bucura şi înainte îi dau certitudinea că nu este în pericol şi că este iubit, chiar dacă a mai apărut încă un copil în familie.

În cazul unui comportament agresiv al copilului faţă de bebeluş trebuie să intervii ferm, spunându-i că nu trebuie să îi facă rău şi că eşti tristă din cauza aceasta. Nu trebuie să îi spui în nici un caz că este un copil rău ci să îi explici că ceea ce a făcut este un lucru rău, pe care nu mai trebuie să îl repete. Poţi să îl pedepseşti eventual pentru câteva minute, însă nu apela la violenţă pentru că ar putea să facă şi el la fel cu frăţiorul sau surioara. În primele luni evită să îl laşi singur cu bebeluşul.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare