Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

IMPORTANŢA JOCULUI ÎN DEZVOLTAREA COPILULUI

IMPORTANŢA JOCULUI ÎN DEZVOLTAREA COPILULUI

Momentul în care ne naştem înseamnă şi startul descoperirii unei lumi fascinante. Încă din primele zile de viaţă, acţiunile bebeluşului tău au un singur obiectiv: să înveţe tot ceea ce va fi necesar pentru a creşte şi a deveni un adult responsabil, aşa că rolul jocului în dezvoltarea copilului este foarte important. În câţiva anişori, el trebuie să-şi însuşească abilităţi care nouă ni se par atât de naturale încât nu ni le amintim ca pe ceva ce a trebuit să învăţăm: să stăm în picioare, să mergem, să vorbim, să socializăm, să ne gestionăm furia, să căpătăm încredere în noi înşine.

JOCUL, CEA MAI BUNĂ LECȚIE

Prin intermediul jocului, copilul începe să comunice cu cei din jur. Jocul dezvoltă capacităţile motorii, nervoase şi intelectuale. Pentru bebeluş, a se juca înseamnă să descopere lumea. Singur sau cu părinţii, micuţul se joacă: în pătuţul său, în baie, pe scăunelul său, în casă, pe stradă...se joacă, deci cu alte cuvinte, învaţă.

Nu-l priva de aceste momente şi mai ales fă-ţi timp să te joci cu el. Nu trebuie să vă jucaţi toată ziua, dar timpul pe care i-l dedici trebuie să fie constant, fără întreruperi bruşte. Este mai bine să ai stabilite momente scurte, dar complete. Jocurile pentru bebeluşi ar putea să nu ţi se pară aşa interesante, dar vei constata că lui îi sunt de mare ajutor. De exemplu, un teanc de cuburi care cade pare banal, dar dacă încerci să vezi prin ochii copilului, vei realiza că este minunat. Bebeluşul începe astfel să înveţe ce înseamnă efectul în lanţ, acţiunea care determină o reacţie, gravitatea sa.

LIBERTATEA JOCULUI

Chiar dacă îi călăuzeşti paşii, respectă timpul de care cel mic are nevoie pentru a se juca singur. Pentru a învăţa, copilul are nevoie să experimenteze doar el, fără intervenţia părinţilor, fie că este pentru încurajare, fie pentru a-l corecta. În plus, respectă-i ritmul, pentru că şi un bebeluş are dreptul să fie mai visător şi să piardă timpul. Nu uita că stimularea excesivă poate dăuna.

Un simplu joc de bebeluş este de fapt o lecţie esenţială pentru dezvoltarea lui, mai ales că cea mai uşoară învăţare este prin joc.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare