Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Învaţă-l bunele maniere la masă!

Învaţă-l bunele maniere la masă!

Încă de la vârsta de doi ani copilul poate să stea la masă cu părinţii săi, dar trebuie să ţii cont de faptul că el abia învaţă să mănânce singur şi nu trebuie să fii excesiv de critică la adresa faptului că se murdăreşte sau se joacă cu mâncarea.

Vârsta optimă pentru a începe să înveţe bunele maniere la masă este cea de trei ani. Asta nu înseamnă că înainte de această vârstă trebuie să tolerezi absolut orice. În cazul în care copilul exagerează, aruncă mâncarea pe jos sau se joacă în timpul mesei, poţi să-i arăţi foarte simplu că nu îţi place acest comportament spunându-i: “poate că nu îţi este foarte foame; o să mănânci mai târziu”. Apoi îi iei farfuria din faţă.

De la vârsta de trei ani regulile se schimbă pentru că el este deja capabil să-şi însuşească manierele corecte iar părinţii nu o să mai fie la fel de indulgenţi cu stângăciile şi excesele copilului. Nu trebuie uitat că este totuşi vorba despre un copil şi regulile foarte riguroase pot să aibă efectul opus celui aşteptat, putând să declanşeze crize de opoziţie şi refuzul de a se conforma regulilor.

Reguli salvatoare

Este indicat ca observaţiile să se facă pe un ton calm, neutru, evitându-se ironiile şi tonul ridicat care nu l-ar face decât să se sperie şi să vadă masa ca fiind cel mai neplăcut moment al zilei. Altă greşeală ar fi să ne aducem aminte că nu a fost un copil ascultător în cursul zilei şi să începem să îi reproşăm acest lucru tocmai acum. A veni la masă nu trebuie să devină un moment de nelinişte pentru micuţ, de îngrijorare că nu se va descurca sau că o să fie certat.

Atmosfera meselor trebuie să fie plăcută, detensionată, să se poarte discuţii relaxante. Acesta nu este momentul să dicutăm problemele de la serviciu sau de alt tip pe care copilul nu le înţelege şi care i se par plictisitoare şi nesfârşite. Este bine ca discuţiile pe care le avem să îl implice şi pe cel mic şi să-i facă plăcere, să-l stimulăm să povestească lucruri care fac parte din universul lui şi să arătăm interes pentru ceea ce spune. Chiar şi în aceste condiţii lui poate să i se pară că masa durează foarte mult şi o să încerce să îşi găsească alte preocupări. Ca să evităm acest lucru putem să încercăm să reducem puţin timpul meselor, sau să îi dăm voie să se ridice mai devreme de la masă decât ceilalţi membri ai familiei. Copilul tinde să aibă acest comportament mai ales când este vorba de mesele festive şi nu este bine să-l obligăm să stea până la sfârşit. Şi încă o regulă legată de mesele festive: încearcă să nu faci prea multe reproşuri când sunt şi alte persoane de faţă pentru că o să-l frustrezi, ceea ce ar putea influenţa foarte mult capacitatea de socializare pe viitor.

Este mai bine să lauzi şi să recompensezi ceea ce face bine copilul decât să-l critici pentru fiecare gest. Atunci când este acasă înconjurat doar de persoane apropiate poate să mai greşească. Este normal să-l laşi să se mai abată de la reguli, atâta timp cât el ştie că acesta este un comportament admis cu indulgenţă şi nu unul aprobat.

Dacă am hotărât că cel mic o să mănânce împreună cu noi, o să-l servim cu aceleaşi feluri de mâncare pe care le avem şi noi în farfurie. Nu este foarte inspirat din partea voastră să consumaţi diferite sucuri sau băuturi alcoolice din care el nu are voie să bea. În caz contrar, vă puteţi confrunta cu adevărate crize din partea lui care ar strica momentul mesei.

Ieşirea la restaurant

La vârste mici, imitaţia este una din principalele metode de învăţare pe care le foloseşte copilul, astfel încât dacă manierele părinţilor lui lasă de dorit, nu te poţi aştepta la altceva de la copilul tău. De aceea bunele maniere trebuie să fie o regulă la masa familiei tale. Tot din acest punct de vedere ar fi util ca, din când în când, să organizezi câte o ieşire la restaurant (nu la fast-food) împreună cu cel mic. Aceasta este o modalitate bună pentru el să observe că şi ceilalţi oameni respectă aceleaşi reguli şi astfel va deveni mai receptiv la regulile pe care trebuie să şi le însuşească, putând chiar să te uimească prin interesul mult mai mare pe care îl va acorda bunelor maniere şi prin dorinţa de imitaţie. Şi dacă tot suntem la restaurant, puţină libertate nu strică, aşa că este bine să îl laşi pe el să aleagă ce vrea să mănânce, ajutându-l cu explicaţii acolo unde este necesar. Nu trebuie să intervii permanent cu indicaţii şi să-i impui ce să comande sau să îţi pierzi calmul dacă a comandat ceva care nu îi place. Orice copil învaţă din greşeli şi data viitoare o să ştie ce să comande.

Celelalte persoane cu care îşi petrece timpul (bunici sau alte rude, bone) trebuie să fie informate în privinţa regulilor pe care le-ai stabilit şi să le respecte.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare