Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Mami, îmi este frică!

Mami, îmi este frică!

Mamele ai căror copii sunt trecuţi de vârsta de trei ani, înţeleg probabil ce înseamnă acest lucru, deoarece este imposibil să nu se fi confruntat cu stări de frică şi anxietate ale celor mici în momentul în care au vrut să-i culce singuri în cameră cu lumina stinsă sau să-i ducă la medic.

Frica este o parte integrantă a procesului de dezvoltare normală a copilului şi reflectă insecuritatea acestuia în momentul în care vrea să exploreze o lume ale cărei reguli încă nu le cunoaşte. De asemenea, frica reprezintă un strigăt după ajutor şi după o susţinere morală din partea părinţilor. Şi nu în ultimul rând, frica este o oportunitate de a-ţi înţelege mai bine şi de a-ţi cunoaşte copilul.

Asemenea adulţilor, nu este nimic anormal ca unui copil să-i fie frică uneori de anumite lucruri, fiinţe sau situaţii. Dar acest lucru nu înseamnă că dacă aceste stări de anxietate sunt normale, părinţii trebuie să le ignore, pentru că dacă nu sunt atent supravegheate se pot transforma în fobii şi pot persista pe tot parcursul vieţii viitorului adult. De aceea părinţii ar trebui să-şi ajute copiii să-şi învingă teama, înainte ca aceasta să devină o adevărată problemă.

Care sunt simptomele fricii la copii?

Adesea, copiii nu pot identifica exact motivul pentru care le este frică. De aceea tu trebuie să fii foarte atentă la puiul tău pentru că există multe feluri prin care el îşi poate manifesta stările de anxietate.

Dacă într-o bună zi vei observa că cel mic nu se mai concentrează la activităţile sale, iar educatoarea sau învăţătoarea îţi vor spune că puiul tău nu mai este atent la cursuri, atunci trebuie să-ţi pui un semn de întrebare, pentru că aveţi o problemă. Este posibil ca un copil care se teme de ceva la şcoală sau la grădiniţă să fie abătut şi să nu mai fie atent la ce i se predă. Copiii care trec printr-o stare de anxietate, pot fi mult mai activi decât de obicei sau pot părea înceţi şi letargici. Orice părinte va observa o schimbare a nivelului de activitate al copilului lui şi atunci va şti că cel mic se teme de ceva.

S-ar putea ca într-o zi să observi că năzdrăvanul tău, care până mai ieri mânca de se băteau turcii la gura lui, acum nu mai are poftă de mâncare. Alţi copii, care se simt ameninţaţi de ceva, dimpotrivă, mănâncă mai mult decât de obicei. De asemenea, copilul care experimentează stările de frică, poate manifesta comportamente regresive. De exemplu, cel mic, chiar dacă ştie să ceară la toaletă atunci când simte vreo nevoie fiziologică, sau mai mult, se duce singur la baie fără ajutorul nimănui, din cauza fricii de întuneric, s-ar putea ca noaptea să ude aşternuturile. Unii copii, care au depăşit de mult statutul de sugari, se pot apuca din nou să-şi sugă degetul în somn. De fapt, somnul, este perioada cea mai bună pentru a-ţi da seama dacă puştiul tău are vreo teamă sau nu. Majoritatea copiilor, au coşmaruri noaptea şi se trezesc plângând înainte de răsăritul soarelui, asta în caz că vor să adoarmă singuri cu lumina stinsă.

Ce pot face părinţii?

Există multe lucruri pe care părinţii le pot face pentru a-şi ajuta copii să-şi învingă temerile, înainte ca acestea să nu se transforme în fobii. Cei mici îşi formează comportamentul în funcţie de ceea ce învaţă de la părinţii lor. Părinţii care sunt temători, mai mult ca sigur vor avea copii fricoşi. Dar acest lucru se poate rezolva foarte uşor dacă mama sau tatăl nu îi arată celui mic că le este frică de ceva. Ei ignoră stările de anxietate ale copilului şi astfel acesta înţelege că nu trebuie să se teamă de nimic. Dar cea mai bună cale de a învinge frica unui copil este aceea ca părintele să stea de vorbă cu el şi să-i explice că nu există nimic pe lume de care ar trebui să se teamă. Dar acest suport şi înţelegere pe care ar trebui să le manifeşti faţă de copilul tău, nu trebuie să se transforme în prea multă simpatie sau atenţie. Dacă copilului îi este frică de doctor, acest lucru nu înseamnă că părintele trebuie să-l înţeleagă şi să nu-l mai ducă niciodată la spital sau dacă el nu vrea să doarmă singur că-i este frică de întuneric, mama nu trebuie să cedeze la rugăminţile lui şi să-şi formeze un obicei din a dormi cu el în fiecare noapte. Un astfel de comportament din partea ta nu ar rezolva nici pe departe situaţia, ba mai mult, ar încuraja apariţia altor temeri.

Frica e normală!

Copilul tău trebuie să ştie că nu este nimic anormal în a-i fi frică de ceva. Oricum el se va simţi vinovat şi îi va fi ruşine să recunoască că îi este teamă de anumite lucruri, motiv pentru care nu trebuie să mai pui şi tu paie pe foc. Rupe-ţi câteva minute din timpul tău şi staţi amândoi la o discuţie prin care să-l încurajezi să-şi elibereze conştiinţa. Copiii care încă nu ştiu să vorbească, este lesne de înţeles că nu-şi vor putea exprima stările de anxietate în cuvinte. De aceea, este bine să le acordăm cât mai mult timp pentru a-i încuraja să presteze alte activităţi artistice cum ar fi desenul sau pictura.

De asemenea, ar fi bine să-i formezi celui mic o imagine pozitivă despre sine încurajându-l la monologul interior pozitiv. Vorbind tot timpul cu el, când va veni ora de culcare va ajunge să-şi repete singur că nu are de ce să-i fie teamă pentru că la el în cameră nu este nimeni, iar întunericul nu-i face nici un rău.

Pentru a evita apariţia stărilor de anxietate sau pentru a le reduce pe cele existente, un părinte nu trebuie să-şi lase copilul să vadă filme violente sau de groază la televizor şi nici să nu întreţină în casă discuţii pe marginea unor poveşti înfricoşătoare. Mai mult, nu trebuie să-l sperii inutil atunci când ţi se pare că cel mic nu stă cuminte. Este bine cunoscută fraza „dacă nu eşti cuminte în magazin, te dau la ţigani”. Copilului îi va fi mereu teamă că dacă te va supăra, vor veni nişte oameni răi care, chiar şi fără voia ta, îl vor lua de lângă tine.

Răsplăteşte sau recompensează orice comportament care denotă că celui mic nu-i este teamă. Ori de câte ori va sta cuminte la doctor, poţi să-i spui: „Bravo! Ai văzut că nu ai de ce să-ţi fie frică?”.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare