Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Mofturile celor mici la masă

Mofturile celor mici la masă

Motivele copiilor de a refuza mâncarea sunt multiple. Dacă te-ai asigurat că din punct de vedere medical totul este în regulă, alte cauze pentru care puiul tău refuză să mănânce pot fi:

- vrea să arate că poate conduce, este momentul lui de control

-  încearcă să te manipuleze știind că într-un timp scurt va avea acces la un aliment care îi place (biscuite sau fruct în loc de legume sau cărniță)

 - îți testează capacitățile inventive: ce îi propui în meniu? ceva preferat, ceva nou sau tot mâncarea banală de ieri?

 - a observat că primește o atenție deosebită prin refuzul alimentar

 - de cele mai multe ori, refuzul de a păpa creează o atmosferă neobișnuită, iar pentru micuț poate fi o adevarată distracție să îi vadă pe adulții din jurul lui acționând ca personajele dintr-o piesă de teatru

Ce faci în situațiile când te confrunți cu un copil care are un temperament dificil, sau poate uneori observi chiar ușoare izbucniri de furie sau este capricios și neascultător?

- alege ora mesei când copilului îi este cu adevărat foame

- evită orice tip de gustări între mese

- momentul mesei să nu pice exact când e în toiul jocului preferat sau fix când Tom e pe cale să cadă în capcana lui Jerry

- nu forța copilul să mănânce și evită să fii sub tensiune pentru că te simte și va profita de emoțiile tale. Dacă îl forțezi, va dezvolta emoții negative legate de mâncare și rezultatul va fi de a mânca din ce în ce mai puțin.

Secretul este ascuns în ideea de a oferi alimente nutritive, gustoase, nu în a hrăni copilul cu orice preț. O aranjare deosebită a mesei și o atmosferă calmă, caldă și fără factori disturbatori sunt mijloacele prin care micuțul tău poate păși în lumea poveștilor unde personajele sunt zăpăcitul păstârnac, clovnul morcov, prințesa țelină sau rățușca portocală.

Temperamentele dificile au nevoie de susținere, afecțiune și laude. Dar nu te arăta fericită atunci când a mâncat, ci arată-i prin laudă beneficiul pentru el. “E foarte bine că ai mâncat, vei crește mare!”. Laudele de acest fel să nu fie condiționate și de rugămințile de a mânca mai mult; nu vei face altceva decât să anihilezi efectul laudei.

Un aspect important de menționat, ar fi bine să eviți comparația cu alți copii pentru că destabilizează încrederea în sine și mai ales, dacă scoți în evidență că vecinul lui de joacă mănâncă spanac, iar puiul tău nu, rezultatul ar putea fi atât refuzul spanacului în continuare, dar și reacții de furie la momentul jocului cu „vecinul care mănâncă spanac”.

Mănâncă alături de copilul tău și evită să faci alte activități sau să te ridici de la masă când el papă. Nu îi face observații, lasă-l să se murdărească sau să mănânce alimentele în orice ordine dorește. Dezvoltă-i încrederea și independența lăsându-l să se descurce singur, să nu îl ajuți decât dacă îți cere ajutorul. Dacă micuțul tău are acces la desene animate, Hungry Henry poate fi un exemplu, dar nu în timpul mesei. La masă, membrii familiei sunt un exemplu pentru copil!

Temperamentul este determinat de profiluri specifice de comportament, dezvoltat încă din copilaria timpurie. Unii factori determinanți, în afară de cei biologici, sunt mediul de creștere, limbajul pe care îl aude copilul, exemple de abordare a diferitelor situații.

Înainte de dezvoltarea aspectelor cognitive, se pot diferenția trei tipuri de temperament, descrise de Dr. Mary Rothbart, profesor emerit de psihologie la Universitatea din Oregon: extraversiune, influența negativă și controlul voluntar.

Copilul extrovertit își arată stările sufletești, are un nivel crescut de activitate, este curios, în general este fericit și rar este timid. Ascultă-l, încurajează-l, fii un sprijin pentru copilul tău deoarece are nevoie să comunice, să relaționeze.

Influența negativă poate fi asociată cu introversia și este întâlnită la copiii timizi, îi percepem ca fiind triști, au o stare de disconfort și uneori de furie. Pentru că se adaptează mai greu la schimbări, dă-i timp, fii un bun exemplu și ai răbdare, iar prin puterea lui de concentrare va reuși să treacă peste noutățile care presupun gusturi noi în cazul alimentelor și mai târziu în activitățile școlare.

Controlul voluntar oferă copiilor capacitatea de a-și înăbuși impulsurile, ei nu sunt ușor de distras și le oferă stabilitate emoțională.

Personalitatea copulului tău este în continuă dezvoltare și se reflectă într-un număr tot mai mare de lucruri. Ajută-l să fie încrezător, ai răbdare, ascultă-l și înțelege-l când observi că familiarizarea cu anumite gusturi și texturi nu îi este tocmai la îndemână.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare