Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Prima noapte acasă cu bebelușul

Prima noapte acasă cu bebelușul

Cel mai important lucru pentru a trece cu bine de prima noapte acasă cu bebelușul este să te organizezi. Pare prozaic, dar pregătirea în detaliu a venirii acasă te ajută să treci cu bine chiar și peste situațiile neașteptate.

Informează-te

Ai la dispozție cărți de specialitate, poți vorbi cu prietene care au trecut deja prin experiența nașterii și poți discuta oricând cu experții Nutricia Aptamil despre lucrurile care te preocupă în legătură cu prima noapte acasă. Este important să nu intri în panică la cel mai mic semn, dar să fii bine informată și să știi ce este normal și ce ar trebui raportat medicului. Pentru a preveni un atac de panică nocturn, ar fi de preferat ca bebelușul tău să fie văzut de medicul pe care l-ai ales încă din timpul sarcinii după venirea de la maternitate.

Implica-l pe tati

Nu doar de formă, ci activ. Faptul că partenerul tău este implicat de la început în ceea ce înseamnă creșterea bebelușului te face să te simți mai relaxată și să te adaptezi mai repede rolului de mămică, iar lui îi aduce avantajul unei legături puternice cu nou-născutul încă din prima zi.

Pregătește trusoul bebelușului (și al tău)

Scutece, prosopele, șervețele pentru funduleț, 2-3 rânduri de hăinuțe (pentru eventualitatea în care regurgitează sau vomită), pompă de sân, tampoane pentru sâni, creme (pentru prevenirea ragadelor), perne suplimentare, care te ajută când alăptezi, sterilizator – fă o trecere în revistă a tuturor lucrurilor de care ai nevoie în primele zile acasă, înainte de a veni cu bebelușul de la maternitate. Dacă va fi nevoie ca soțul să plece să ia ceva, este posibil să te simți cuprinsă de panică când rămâi singură în casă, doar cu bebe.

Cere ajutor

Părinții începători se împart în 2 tabere – unii cer din primul moment ajutorul părinților, alții vor să-i țină pe bunici cât mai departe, chiar dacă știu că le va fi greu, de teama de a nu avea prea multe intruziuni în familie și a nu se trezi în situația de a fi musafiri în propria casă, în timp ce bunica stabilește tot ce este de făcut cu nou-născutul. Aici, dragă mămică, doar tu știi cum ți-ar fi mai bine. În timp ce un ajutor ți-ar prinde tare bine, nu ai deloc nevoie de pisălogeală sau luptă de orgolii între cuscre.

Ce este normal și ce nu la nou-născut

Ai râs de prietena ta când ți-a povestit că a stat toată noaptea trează după ce a venit acasă de la maternitate, să verifice dacă bebe respiră, dar, cel mai probabil, vei face la fel.

Ce trebuie să știi este că nou-născuții dorm mai bine atunci când sunt înveliți mai strâns, pentru că un spațiu strâmt le amintește de mediul intrauterin. Nu te aștepta ca cel mic să doarmă toată noaptea. Deși nou-născuții dorm cam 20 de ore pe zi în primele săptămâni de viață, rareori o repriză de somn durează mai mult de 2-4 ore.

Așteaptă-te și la plâns – nou-născutul poate plânge pentru că îi este foame, este obosit, este bulversat de schimbarea de mediu (la maternitate îi auzea pe ceilalți bebeluși, aici sunteți doar voi doi în casă), vrea să fie schimbat. Plânsul ascuțit, spre țipăt sau plânsul foarte slab, abia auzit, sunt de semnalat medicului – indică o suferință.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare