Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Prima noapte acasă - cum te descurci

Prima noapte acasă - cum te descurci

Primele zile după naștere se pot dovedi copleșitoare. Toată oboseala acumulată în timpul nașterii, tensiunea, anxietatea ies la suprafață și pot atinge cote maxime în ziua când pleci din maternitate cu puiul de om pe care l-ai adus pe lume. Ai încredere în instinctele tale și nu te speria! Orice început este mai greu, dar te vei obișnui repede cu noul membru al familiei și vei învăța să-l cunoști.

Alimentația

La scurt timp după naștere, bebelușul tău va servi prima masă. În maternitate, vei învăța cum să alăptezi corect, astfel încât nou-născutul să se hrănească suficient, iar tu să previi problemele legate de alăptare. Citește mai multe informații despre alăptare, în secțiunea specială Totul despre alăptare. Cum stomacul lui este foarte mic, nou-născutul va mânca destul de des, cam la fiecare două ore. Te va anunța că îi este foame, fie plângând zgmotos, fie prin indicii mai subtile, căutându-ți sânul, când îl iei în brațe. Nu te speria dacă atunci când ajungi acasă și îl pui pe cântar, observi că a ”slăbit” – este normal ca nou-născuții să piardă până la 10% din greutatea lor în primele zile. Va recupera repede, odată ce va deprinde tehnica suptului. Ai grijă însă ca cel mic să nu adoarmă la masă și să se hrănească suficient.

De ce sughite

Nu te speria dacă bebelușul tău sughite. O face încă din viața intrauterină, după cum s-a constatat. Sughiţul la nou-născuți este frecvent întâlnit, fiind provocat de o contracţie a diafragmei. Spasmul brusc apare din cauza imaturităţii fibrelor nervoase, care sunt extrem de sensibile.  La unii sugari, această sensibilitate este foarte accentuată, dar episoadele de sughiț se vor rări pe măsură ce bebelușul crește.

Regurgitările

Regurgitarea este des întâlnită la nou-născuți – pentru că mușchiul care nu permite conținutului stomacal să se ridice nu este matur și nu are suficientă forță. Puțin lapte vine înapoi atunci când cel mic eructează sau se agită, mai ales dacă a mâncat mult. Dacă vomită însă des, acest lucru nu mai este normal și trebuie raportat imediat mediului pediatru (citește și Când să chemi pediatrul).

Scaunele

În primele două, trei zile după naştere se elimină meconiul, care are culoarea verde-închis spre negru, este gros şi vâscos.

În cazul în care alăptezi, scaunul bebeluşului va fi maro-gălbui sau verzui, mai apos, mai des, şi va conţine mici fragmente solide. Un nou-născut are de obicei trei-patru scaune pe zi, în funcție de modul de alimentație și cantitatea de hrană pe care o consumă. Nou-născuții alăptați tind să aibă mai multe scaune decât cei hrăniți cu formulă, care se digeră mai greu. Orice schimbare în consistență și culoare, scaunele albicioase sau cu urme de sânge trebuie raportate imediat medicului.

Somnul

În primele zile după naștere, nu vei avea probleme la acest capitol. Nou-născutul doarme mult și cam oriunde – în mașină, în brațele tale, în pătuțul lui. Vei observa că somnul este mai profund atunci când bebe este cuibărit (într-un scaun de mașină sau un portbebe), pentru că spațiile mici îi amintesc de viața intrauterină, când nu avea prea mult loc la dispoziție, iar această amintire/senzație îi conferă siguranță.

Baia

În prima zi acasă nu-i vei face băiță cufundându-l cu totul în cadă. Câtă vreme cordonul ombilical nu a căzut, acest lucru nu este indicat. Șterge pielea nou-născutului cu un prosop sau un burete fin, îmbibat în apă, având grijă să cureți bine zonele cu pliuri (coate, subraț, gât, urechi, zona inghinală). Nu te speria dacă pielea celui mic nu arată ca în reclame. Nou-născuții au pielea aproape transparentă, care se cianozează foarte repede la cea mai mică urmă de frig – citește aici mai multe despre aspectul nou-născutului.

Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului dumneavoastră. Dacă utilizați formule pentru bebeluși, trebuie să urmați cu atenție instrucțiunile producătorului

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare