Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Vrea mereu în brațe

Vrea mereu în brațe

Pentru copilul de 1 an și jumătate, mersul nu mai este o provocare – este destul de stăpân pe piciorușele lui și a avut deja timp să se și plictisească de această descoperire. În plus, el trăiește senzații conflictuale – pe de o parte, dorința de independență îl împinge să exploreze locuri din ce în ce mai îndepărate, pe de altă parte, simte nevoia să fie în preajma ta și să se simtă protejat.

De ce vrea doar în brațe:

  • Simte nevoia de siguranță atunci când explorează lumea largă și necunoscută încă pentru el.
  • Altitudinea îi dă o altă perspectivă asupra lucrurilor și îl ajută să vadă lumea în ansamblu. Imaginează-ți cum ți-ar fi ție să te uiți la tot ce te înconjoară privind de jos în sus și apoi gândește-te ce senzație ai când vezi lucruri de sus în jos sau măcar de la egal la egal.
  • Apropierea fizică de mamă îi induce o senzație de confort, iar copilul se simte iubit și liniștit.
  • Faptul că este ținut în brațe îl face să se simtă important și apreciat, chiar dacă încă nu cunoaște seminificația acestor cuvinte în sine.

Ce poți face când vrea doar în brațe

Deși îți este drag să-l ții în brațe și îți place senzația pe care o ai când se cuibărește la pieptul tău, să cari mereu un mic „săculeț de cartofi” este solicitant pentru spate și nu foarte distractiv pentru tine.

Ce poți face când copilul vrea doar în brațe, iar tu nu mai poți să îl cari?:

Distrage-i atenția

„Ia să vedem, poți să sari peste băltoaca aceasta?”, „Uite ce culoare frumoasă au frunzele acelea de pe jos! Haide să le vezi mai de aproape!”

Dă-i o misiune

Numește-l asistenul/ajutorul/ucenicul tău și pune-l să care și el ceva (nu prea greu) atunci când ieșiți în parc sau când mergeți la cumpărături. Îi vei da senzația că este folositor, lucru care place mult unui copil mic.

Uită-te des în ochii lui

Uneori, copilul vrea în brațe pentru că este frustrat că nu poate vedea nimic altceva în afară de picioarele adulților, ceea ce îl face să se simtă ca un intrus într-o lume a oamenilor mari. Nu aștepta să vrea el în brațe, apleacă-te tu ocazional la nivelul lui, doar pentru a te uita la el și a-i spune câte ceva.

Nu îl forța

Gândește-te că piciorușele lui fac mai mult efort decât ale tale, pentru a parcurge aceeași distanță. Nu pleca la mare depărtare de casă fără un cărucior.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare