Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Abilităţile de vorbire

Abilităţile de vorbire

Până la vârsta de trei ani, copilul tău va fi început deja să folosească limbajul. Se descurcă destul de bine cu idei mai complexe, cum ar fi cuvintele cu mai multe înţelesuri, în funcţie de context. De exemplu, acum ştie că ‘nu’ poate însemna "nu e voie", dacă e folosit într-un anumit fel.

Mai târziu, va începe să folosească verbe mai abstracte, precum „a crede”, „a şti”, iar dezvoltarea memoriei îl va ajuta să înceapă să-ţi spună povestioare. Şi nu va fi greu să-l urmăreşti, pentru că piticul tău îşi va putea coordona vârful limbii în timp ce vorbeşte şi va putea scoate sunete precum ph, th şi r.

Dar cum poţi să-i încurajezi şi tu dezvoltarea limbajului?

  • O idee ar fi să cânţi împreună cu el cântecele cu rime, pentru a-i forma auzul pentru limbajul corect. Va fi şi distractiv, dar şi educativ pentru prichindel.

 

  • Un alt pas important ar fi să-l înveţi de pe-acum limbi străine. Copiii mici învaţă cu uşurinţă limbile străine, dacă intră în contact cu acestea la vârste fragede. Dacă ai o familie bilingvă, probabil că îţi doreşti ca cel mic să înveţe în mod egal ambele limbi, dacă este posibil. Cea mai bună metodă de a face acest lucru este de a stabili clar care părinte vorbeşte care limbă, dar şi unde şi când se foloseşte fiecare dintre ele. Acest lucru va preveni eventuala confuzie din mintea copilului.

Dacă familia ta nu este una bilingvă, poţi să-i dezvolţi micuţului această abilitate, găsind programe preşcolare care introduc o a doua limbă ca parte a activităţilor zilnice, nu ca lecţie formală. Va fi un mod natural şi uşor de a-l învăţa din timp limbile străine.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare