Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Bebelușul învață să meargă

Bebelușul învață să meargă

Părinții așteaptă cu nerăbdare momentul în care bebelușul învață să meargă. Dar asta nu înseamnă că trebuie să îl forțăm pe cel mic să facă primii pași. Relaxează-te puțin, susține-l și lasă-l să se dezvolte în ritmul lui.

Etape de dezvoltare

Bebelușii fac primii pași undeva între lunile 9-12. Înainte de a merge, propriu-zis, trec prin anumite etape care îți arată că sunt aproape gata pentru următorul pas. Mai întâi se împing în podea, apoi se rostogolesc pe burtică, se ridică singuri în funduleț, pentru ca ulterior să meargă de-a bușilea. Mersul de-a bușilea reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea bebelușului. Nu există reguli – fiecare copil se deplasează în stilul și ritmul lui. Unii se sprijină pe braț și picior pentru a înainta pe o parte, alții se împing în piciorușe și mâini, târând fundulețul pe podea. Unii se încumetă chiar să se ridice în piciorușe, apucându-se de o piesă de mobilier și înaintând cu precauție sau întinzând brațele către părinți, pentru a cere sprijin. Între 10-18 luni, cei mai mulți bebeluși sunt suficient de încrezători în forțele proprii pentru a încerca să facă primii pași. Dacă bebelușul tău depășeste această vârstă nu înseamnă neapărat că este ceva în neregulă, dar pentru a scăpa de orice temeri, vorbește cu medicul care-l are în supraveghere.

Cum îl ajuți când învață să meargă

Atunci când învață să se ridice în piciorușe, bebelușul are nevoie de ajutor să ajungă din nou în funduleț. Arată-i cum să flexeze piciorușele, împingând ușor partea din spatele genunchilor în timp ce îl susții, pentru a-l învăța cum să revină la sol fără să se prăbușească. Arată-i mișcarea de câteva ori și lasă-l apoi să încerce singur. Ai răbdare și sprijină-l: îi va lua ceva timp să învețe. Și asigură-te că perimetrul în care se mișcă este sigur – va cădea de multe ori înainte de a face primii pași. Nu te grăbi să-i cumperi pantofiori! Este bine ca tălpile lui să simtă întâi diferitele suprafețe – parchet, gresie, iarbă (dacă este suficient de cald, încât să îl lași desculț). Mersul în piciorușele goale îl ajută pe bebeluș să își îmbunătățească echilibrul și să-și coordoneze mai bine mișcările.

Stai în fața lui și ține-l de mânuțe. Se va simți mai în siguranță dacă vei fi la nivelul lui – ghemuiește-te pe vine sau stai în genunchi și ajută-l să pășească spre tine.

Atunci când învață să meargă îl mai poți ajuta oferindu-i o jucărie de tras-împins, care să-i fie punct de sprijin când face primii pași. Ai grijă, însă, ca jucăria să fie stabilă, pentru a evita micile accidente.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare