Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cât şi cum creşte...

Cât şi cum creşte...

Multă vreme s-a crezut că sugarul este o fiinţă strict vegetativă, ocupată doar să mănânce şi să doarmă. Astăzi îi sunt recunoscute competenţele formidabile şi personalitatea proprie, astfel că dezvoltarea nou-născutului este etapa cea mai spectaculoasă din viaţa unui individ. De modul în care el va evolua în primele luni de viaţă, depinde dezvoltarea sa ulterioară.

 

1. Necesităţi legate de creştere

* În primul an, un sugar creşte cu aproximativ 20-25 cm, iar greutatea sa de la naştere se triplează, ajungând să depăşească 9 kg

  • în primele 3 luni, sugarul creşte 30 g/zi, fiindu-i necesare circa 120-150 kcal/Kg/zi
  • între 3-6 luni, copilul creşte cu 20 g/zi (100 kcal/Kg/zi)
  • între 6-12 luni, sugarul creşte 13 g/zi (60 kcal/Kg/zi)
  • între 1 şi 3 ani, copilul creşte sub 6g/zi (30-60 kcal/Kg/zi)

* În timpul fazelor de creştere rapidă, respectiv în primii 3 ani şi la pubertate, necesităţile sale energetice sunt ridicate, de aceea specialiştii estimează că ar fi necesare aproximativ 5 kcal/Kg/zi pentru 1 g de creştere în greutate.

* Compoziţia corporală a copilul se schimbă de-a lungul timpului, crescând masa musculară şi ţesutul celular subcutanat, care atinge un maxim la vârsta la 6 luni.

* Studiile au arătat că importanţa creşterii cerebrale este strict dependentă de aportul energetic avut în cursul primelor 6 luni

 

2. Cum se cântăreşte?

* Aprecierea greutăţii lunare se poate face după următoarea schemă:

  • în primele VI luni - 750g/lună, aşa încât la 4 luni copilul cântăreşte aproximativ 6 kg (la această vârstă, sugarul îşi dublează greutatea de la naştere);
  • lunile V-VIII - 500g/lună (la 8 luni copilul are în jur de 8 kg);
  • între luna a IX-a şi a XII-a - creşte cu aproximativ 250g/lună (la un an de zile cântăreşte minimum 9 kg).

* Între 1-2 ani copilul creşte în greutate cu aproximativ 250g/lună, iar la 2 ani cântăreşte în jur de 12 kg.

* Specialiştii pediatri apreciază că după vârsta de 1 an se foloseşte următoarea formulă: Greutatea = 2xVârsta + 9 kg (Vârsta în ani).

 

3. Dezvoltarea copilului

Fiecare copil moşteneşte de la părinţii săi câteva caracteristici fizice, cum ar fi forma feţei, culoarea părului sau chiar anumite afecţiuni congenitale.

Uneori asemănarea este foarte evidentă, alteori este mai discretă sau chiar inexistentă. De asemenea, ritmul de creştere al oricărui copil, înainte de naştere şi după, nu este uniform. Există un raport bine definit între talie şi greutate, care însă în anumite stări patologice, poate fi perturbat. Dezvoltarea sa se apreciază prin creşterea în greutate, statură, măsurarea diverselor perimetre, dezvoltarea ţesutului adipos subcutanat şi calcularea anumitor indici. Greutatea medie a nou-născutului este de 3 kg, cu diverse variaţii.

Copiii cu greutatea la naştere cuprinsă între

  • 2,500-2,800 g se numesc subponderali;
  • peste 4,500 g se numesc supraponderali;
  • sub 2,500 g se numesc copii cu greutate mică la naştere

 

4. Gene şi ereditate

De la naştere, dezvoltarea micii fiinţe se face pe planuri diferite. Creşterea începută în uter continuă, ea fiind comandată, în special, de hormonii de creştere şi necesită o alimentaţie echilibrată. Factorii care influenţează greutatea copilului la naştere sunt ereditatea, robusteţea mamei, pubertatea precoce, alimentaţia mamei, sexul copilului (băieţii sunt mai mari decât fetiţele), factorul sezonier (vara greutatea este mai mare decât iarna), vârsta mamei (între 28-35 ani, greutatea este mai mare), bolile părinţilor, factorul geografic (în ţările nordice copiii cântăresc în medie 3,500 g, pe când în India, o treime dintre copii au greutatea mai mică de 2,500g) etc.

După naştere, are loc o scădere fiziologică în greutate a copilului. În primele 4-5 zile cu 200-300g (7-10% din greutatea sa), apoi în următoarele 4-5 zile ajunge la greutatea iniţială, după care se va înscrie pe o linie ascendentă. Acest fapt se datorează eliminării de urină şi meconiu, şi mai cu seamă, regimului de viaţă la care se adaptează copilul în primele zile de viaţă.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare