Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum arată nou-născutul

Cum arată nou-născutul

Nou-născuții au capetele mari, nu au gâtul prea vizibil, picioarele le sunt foarte scurte și crăcănate, iar corpul este curbat. În plus, după ce au petrecut cam 12 ore făcându-și drum prin canalul de naștere (în cazul nașterii vaginale), au capetele ușor țuguiate, spre îngrijorarea mămicilor.

Fontanelele reprezintă un alt motiv de anxietate. Spațiile mici, acoperite cu cartilaj, care unesc oasele craniene ale nou-născutului (două fontanele laterale, una posterioară și alta anterioară) sunt elastice, dar dimensiunea și aspectul lor variază. O fontanelă prea mare, prea mică, prea bombată sau pulsatilă poate indica anumite afecțiuni, iar medicul neonatolog și, mai apoi, pediatrul copilului urmăresc cu atenție evoluția fontanelelor, care se vor închide în totalitate în primele 18 luni după naștere.

Organele genitale par disproporționate față de restul corpului și sunt umflate, din cauza hormonilor materni pe care bebelușul i-a primit înainte de naștere. La fetițe pot apărea scurgeri vaginale, normale pentru primele 2-4 săptămâni, iar băiețeii au scrotul foarte umflat.

Pielea nou-născutului este vineție și transparentă și poate fi acoperită de foarte mult păr închis la culoare, mai ales dacă bebelușul s-a născut prematur, și chiar de vernix, substanța grasă care acoperă pielea bebelușului în viața intrauternină, protejându-l de contactul cu lichidul amniotic. Bebelușii născuți după termen au pielea ușor încrețită, dar aspectul de piele ridată dispare după câteva zile de la naștere. Cam jumătate dintre nou-născuți au pielea acoperită de punctulețe albe, care apar ca niște mici coșuri. Milia (mici puncte de grăsime) dispare de la sine, la câteva săptămâni după naștere. Așa-zisele ”semne din naștere” sunt și ele destul de des întâlnite – unele pot fi foarte roșiatice și în relief, îngrijorând-o pe mămica începătoare. Petele roșiatice sau rozalii care apar pe ceafă, pe pleoapele copilului sau între ochi, supranumite și ”mușcătura berzei” sau ”sărutul îngerului” sunt cauzate de bogata vascularizare a vaselor de sânge în zona respectivă și se estompează, de obicei, pe măsură ce bebelușul crește. Bebelușii cu pielea mai închisă pot prezenta pete albăstrui pe fese sau pe spate (așa-numitele pete mongoliene), care se diminuează vizibil în primii ani, dar nu dispar.

Orice nelămurire sau suspiciune trebuie raportată medicului și discutată împreună cu acesta.

Ochii pot fi umflați sau chiar pot avea vase de sânge sparte, din cauza presiunii din timpul nașterii și pot părea sticloși în prima zi. De vină este un antibiotic care se pune în ochii nou-născutului imediat după naștere, pentru a preveni infecțiile, și care lasă o peliculă grasă peste ochi.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare