Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum îi dezvolți inteligența

Cum îi dezvolți inteligența

Primii doi ani din viață sunt foarte importanți pentru dezvoltarea creierului. Cu cât bebelușii sunt mai expuși la sunete, texturi, mirosuri, gusturi, experiențe senzoriale diferite, cu atât mai mult se dezvoltă conexiunile la nivelul creierului spun specialiștii.

Profită, deci, de perioada petrecută împreună cu cel mic, arată-i lucurile care îl înconjoară, descrie-le, lasă-l să le atingă, să le guste, să le miroasă, să învețe despre ele. Copiii învață mult mai bine în urma interacțiunii directe cu părintele. Chiar dacă desenele animate pentru cei mici pot fi educative, ele nu pot oferi experiența cognitivă pe care o face interacțiunea în direct cu părintele.

Într-un top al modalităților prin care copilul poate învăța lucruri noi se situează pe primul loc cărțile, pe al doilea jucăriile educaționale și pe un ultim loc televizorul, spun specialiștii.

Studiile demonstrează, de altfel, că acei copii ai căror părinți au petrecut mai mult timp cu ei, stimulându-le abilitățile prin jocuri și joacă, obțin scoruri mai mari la testele de inteligență. Securitatea afectivă oferită de părinți constituie, se pare, unul dintre factorii favorizanți pentru dezvoltarea inteligenței.

Un rol important în dezvoltarea inteligenței îl are și tatăl – acei copii cu tați implicați au obținut scoruri ridicate la testele clasice de inteligență și au avut, ulterior, ca școlari, mai bune performanțe.

Cum să ai un copil foarte deștept

Joacă-te cu el

După o repriză de joacă de 20-30 de minute, lasă-l să doarmă apoi măcar o oră. Cercetările arată că informațiile nou dobândite se fixează mult mai bine dacă juniorul poate dormi după o repriză de joacă.

Cumpără-i jucării inteligente

Copilul nu are nevoie de jucării foarte sofisticate, pe care să le poată privi ca un spectator, ci de acele jucării care să încurajeze interacțiunea și să-i dezvolte creativitatea. Iată jucăriile care dezvoltă abilitățile copilului de 1-2 ani.

Ai grijă la alimentație

Unele alimente pot stimula inteligența copilului. Varza Kale, de exemplu, conține diindolilmetan, care ajută noile celulele ale creierului să crească. Ouăle sunt bogate în proteină și colină, zinc și luteină, nutrienți care îmbunătățesc capacitatea de concentrare și memoria. Peștele gras (de tip macrou, somon) este bogat în vitamina D și omega-3, care protejează funcțiile cognitive ale creierului și ajută capacitatea de memorare, iar fructele (precum merele, fructele de pădure, prunele) conțin antioxidanți, care mențin și îmbunătățesc funcțiile cognitive.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare