Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum îi stimulezi abilitățile motorii

Cum îi stimulezi abilitățile motorii

În jurul vârstei de 6 luni, copilul se întinde spre obiectul dorit și îl poate apuca în mânuțe din câteva încercări. Cum poți să stimulezi mai buna coordonare mâini-ochi:

  • Instalează-i deasupra pătuțului un carusel cu tot soiul de obiecte sau pune-l pe o salteluță sub un așa-numit centru de gimnastică – pe care nu-l vei mai folosi atunci când va putea să se ridice singur în funduțel, pentru a evita accidentările.
  • Lasă-i la îndemână o zornăitoare simplă, de preferat cu un capăt rotund, astfel încât să poată exersa prinderea obiectului atât de mâner, cât și de capătul ca un bulb.
  • Pune-i în pătuț, pe perioada în care nu doarme, diferite jucării din materiale și texturi diferite și de forme diverse. Se va obișnui să își manevreze mânuța astfel încât să le apuce din ce în ce mai bine, fără să le scape.

 

Pe la 4-5 luni a avut loc o mare descoperire: rostogolirea. Evenimentul l-a luat complet prin surprindere și a tot exersat rostologirea de pe spate pe burtică sau de pe burtică pe spate, dar figura îi iese pe o sigură parte, deocamdată.

Cum îl poți ajuta să se răstoarne în sens invers?

  • Pune-i la o palmă și jumătate de corp, pe partea pe care vrei să se răstoarne (și încă nu poate) o oglindă sau un o jucărie muzicală. Îi va atrage atenția și-și va lua avânt să o privească mai bine. Odată ce va stăpâni rostogolirile pe ambele laturi, statul în funduleț, fără sprijin, nu este foarte departe.

 

O altă etapă importantă în dezvoltare începe după 8 luni. Bebelușul tău găsește o variantă de deplasare. Poate fi târâtul de-a bușilea sau poate încerca asta direct pe verticală, dacă are sprijin. Nu te speria dacă la început merge...înapoi. Nu este nimic în neregulă, cel mic se deplasează astfel mai ușor.

Cum îl stimulezi să se deplaseze?

Organizează o mini-cursă cu obstacole: plasează prin cameră diferite obiecte care știi că îi plac și stai lângă el pe tot pacursul traseului, lăudându-l pentru fiecare reușită.

Bebelușul tău va fi foarte fericit dacă i te vei alătura sau dacă îl vei urmări. Ai grijă însă la siguranța de pe traseu - aplică pe colțurile de mobilier o protecție și îndepărtează toate obiectele potențial vătămătoare din calea celui mic.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare