Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum îl ajuți când începe să vorbească

Cum îl ajuți când începe să vorbească

Un copil de un an şi jumătate poate spune între 10-50 cuvinte și poate înţelege mult mai multe, dacă părinții au avut grijă să stimuleze dezvoltarea limbajului.

Băieţii au tendinţa de a vorbi puţin mai târziu decât fetele, decalajul fiind cam de una-două luni. La 18 luni, băieţii folosesc cca. 30 de cuvinte, iar fetele aproape 50 de cuvinte.

Cei mai mulți dintre copii spun deja câteva cuvinte simple, ca mama, tata, papa, când au împlinit 1 an și pot răspunze la comenzi simple – ”pune cana roșie jos!”, ”haide la mami!”, etc

Într-un singur an, copilul tău face progrese uimitoare: la doi ani, el poate alcătui deja propoziții simple, prin alăturarea de 2-3 cuvinte, astfel încât îți poate comunica dacă vrea la plimbare sau îi este sete. La doi ani, cei mai mulți copii știu și recunosc între 20 și 200 de cuvinte, dacă părinții au încurajat dezvoltarea limbajului.

Întârzieri în dezvoltarea limbajului

  • Copiii născuţi prematur pot avea întârzieri în vorbire până la vârsta de 2 ani, însă în evaluarea dezvoltării lor specialiştii iau în considerare data la care copiii ar fi trebuit să se nască, nu cea la care și-au făcut apariția în lume.
  • Gemenii vorbesc, de obicei, ceva mai târziu – au constatat specialiștii. Asta pentru că ei au tendinţa de a-şi stabili propriul limbaj codificat, doar de ei înţeles. În plus, cele mai multe perechi de gemeni se nasc prematur. Acești doi factori pot întârzia într-o oarecare măsură dezvoltarea limbajului.
  • Infecţiile cronice ale urechilor în primul an de viaţă pot avea ca efect şi slăbirea auzului, ceea ce afectează dezvoltarea limbajului. Nu lăsa otitele netratate!

Cum îl ajuți să spună primele cuvinte

  • Vorbește-i mult și interacționează cât mai mult cu cel mic. Arată-i lucrurile din jur, numește corect obiectele și ființele – spune pisică, nu miau, cățel, nu ham-ham, ferește-te de diminutive și de limbajul de bebeluș, care îi oferă copilului informații eronate și-i întârzie dezvoltarea limbajului.
  • Nu te grăbi să-i răspunzi la cereri încă neformulate și să-i anticipezi nevoile. În faza în care copilul începe să arate cu degetul, încerci să traduci cam ceea ce dorește și să sari în întâmpinarea cerințelor lui. Dacă faci acest lucru, copilul va tinde să vorbească ceva mai târziu, de vreme ce primește tot ceea ce vrea, fără să facă efortul de a scoate vreun cuvânt.
  • Întărește prin cuvinte ceea ce faci prin gesturi, explicându-i anumite activități – Acum ne punem pantofii. Aceștia sunt pantofii (pe care îi arăți, repetându-i denumirea). În acest fel, ajuți copilul să facă mai repede asocierea între sunete și obiectele respective.
  • Repetă denumirile corecte pe care el nu le poate încă pronunța – dacă arată spre biberonul cu apă și spune ”pa”, repetă Vrei apa? Poftim apa! Deși limbajul de bebeluș este adorabil, nu repeta cuvintele stâlcite de cel mic.
  • Citește-i mult, încă de când este foarte mic, și arată-i imaginile despre care se vorbește în text, pe măsură ce parcurgi povestea. Vei observa că în scurt timp, îți va indica el imaginile, atunci când va auzi cuvintele din gura ta, și nu va trece mult până va repeta cuvintele, în timp ce-ți va arăta pozele din carte.
  • Oferă-i confirmarea că a spus corect un cuvânt și laudă-i progresele.
Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare