Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Cum vede nou-născutul

Cum vede nou-născutul

Atunci când nou-născutul se uită intens la tine, el nu vede, de fapt, întreaga față, ci doar porțiuni, chipul este încă un puzzle, din care lipsesc câteva piese.

Dar în numai 4 zile, nou-născutul, care nu vede la mai mult de 20-30 de centimetri, învață să recunoscă fața mamei dintre toate celelate chipuri care îl înconjoară.

Focusul privirii nou-născutului este pe ochii adultului. Părerile specialiștilor sunt împărțite cu privire la acest lucru: unii susțin că nou-născutul se uită în ochii adultului pentru că aceștia exprimă mai multe emoții decât restul fizionomiei, în timp ce alții cred că ochii nou-născutului se aținesc spre ochii adultului pentru simplu fapt că aceștia formează un contrast cu restul feței, sunt mai ușor de reperat și nu sunt imobili, ci se mișcă.

În primele săptămâni de viaţă, nou-născutul poate distinge anumite obiecte, dar nu le vede clar contururile sau detalii, preferă imaginile bine definite, geometrice, formele mai degrabă rotunde și culorile contrastante alb-negru. Nu poate distinge încă nuanțele, dar este atras de culori puternice.

Pentru că musculatura nu este foarte bine dezvoltată, și nou-născutul nu știe cum să-și coordoneze ambii ochi, el privește cruciș. Strabismul fiziologic este considerat normal primele 6 luni, dar dacă se manifestă și după această vârstă trebuie să mergeți la medic.

Pe măsură ce crește, bebelușul vede din ce în ce mai bine. La sfârșitul primelor 3 luni de viață, recunoaște deja fețele de la o distanță mai mare și începe să facă diferența între culori, dacă este vorba despre nuanțe puternice, nu tonuri pastelate. Între a doua și a treia lună de viață, musculatura oculară și abilitatea de a coordona mișcările ochilor se dezvoltă suficient de mult, încât să îi permită bebelușului să urmăreasă un obiect dintr-o parte în alta, de-a lungul unui arc de cerc de 180 de grade. Dacă îi atârni un carusel mobil deasupra pătuțului, vei observa că urmărește figurinele în mișcare și chiar începe să întindă mânuțețele în direcția lor, fără să le poată apuca, însă.

Când să te îngrijorezi

  • Dacă după primele 3 luni de viață nu urmărește cu privirea obiectele, chiar dacă i le aduci aproape.
  • Când își înclină capul într-un unghi ciudat sau unul dintre ochi pare că ”fuge”.
  • Pupila albă sau cu pete, irisul încețoșat și ochii lăcrimoși sunt simptome de raportat medicului pediatru.
  • Dacă plânge fără lacrimi, clipește foarte des, pare deranjat de lumină sau are ochii roții sau umflați mai tot timpul.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare