Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

De la biberon la cănuță

De la biberon la cănuță

Trecerea de la biberon la cănuță este un pas important pentru bebelușul tău, care începe să devină astfel mai independent. Momentul ideal pentru a introduce cănuța este începerea diversificării, undeva în jurul vârstei de 6 luni. Până la prima aniversare, bebelușul tău ar putea să bea singur din cănuță!

Atunci când prelungești folosirea biberonului, marele dezavantaj este că laptele curge mult mai încet, iar bebelușul ține tetina în gură mai mult timp, lucru care poate afecta dentiția și poate influența și dezvoltarea limbajului.

Cum alegi cănuța

Este important să alegi corect prima cănuță. Este de preferat să alegi o cănuță normală, prin care lichidul să curgă liber, în locul uneia prevăzută cu sistem anti-curgere. Astfel, bebelușul va învăța corect să soarbă, în loc să sugă. O cănuță prevăzută cu două mânere este mai ușor de manevrat, într-o primă fază. După ce bebelușul va stăpâni bine tehnica, în jurul vârstei de 1 an ai putea să-i dai o cănuță obișnuită, din care va putea să bea fără să verse.

Ce îi dai să bea

La 6 luni bebelușul are nevoie în continuare de lapte, pe care îl poate primi direct de la mama, în biberon sau în cănuță . Dar poți începe să introduci acum treptat și apa – fiartă și răcită în prealabil – pe care să i-o oferi la ora mesei. Laptele de vacă este total contraindicat până când bebelușul împlinește un an. Daca nu mai alaptezi, folosește o formulă specială de lapte de continuare, care să furnizeze bebelușului toți nutrienții de care are nevoie în cantitatea de lapte recomandata pentru varsta lui.

După vârsta de 1 an, 3 porții de lapte sau produse lactate pe zi îi vor furniza juniorului cantitatea de calciu necesară pentru o dezvoltare sănătoasă a oaselor și dinților. Oferă-i bebelușului lapte sau apă și ferește-te de suc! Chiar și diluat, sucul conține zaharuri care pot afecta dințișorii și induc bebelușului o preferință pentru dulce, care se va menține și în viața de adult. Pentru cresterea si dezvoltarea optima a sanatatii copiilor OMS recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si continuarea alaptarii pana la 2 ani, in paralel cu introducerea in alimentatia sugarului si a altor alimente.

Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului dumneavoastră. Dacă utilizați formule pentru bebeluși, trebuie să urmați cu atenție instrucțiunile producătorului

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare