Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

Învăţarea la oliţă

Învăţarea la oliţă

Învăţarea la oliţă este un moment pe care mulţi părinţi îl aşteaptă cu nerăbdare, pentru că presupune sfârşitul schimbării scutecelor. Totuşi, nu este de obicei cel mai rapid proces. Puţini copii deprind obiceiul în câteva zile, iar altora le ia câteva luni ca să se acomodeze. Deci, ce poţi face ca să-ţi ajuţi copilul să folosească oliţa?

Asigură-te că juniorul e pregătit pentru acest pas

Fii atentă la semnele care indică faptul că micuţul este interesat de oliţă, cum ar fi momentul în care începe să imite obiceiurile de mers la baie ale altor persoane. Unii copii sunt pregătiţi să înveţe la vârsta de doi ani, dar alţii ajung aproape la vârsta de patru ani înainte de a fi pregătiţi. 

Foloseşte echipamentul potrivit

Ai opţiunea de a cumpăra o oliţă sau un scaun special pentru toaletă. Indiferent de varianta aleasă, asigură-te că micuţul poate ajunge la podea cu picioruşele, pentru a avea stabilitate.

Începe introducerea oliţei

Probabil ştii de acum când este posibil ca juniorul să aibă o mişcare a intestinelor. Alege acea perioadă a zilei pentru a începe să-l familiarizezi cu oliţa şi sugerează-i să stea pe ea complet îmbrăcat. Treptat, va asocia statul pe oliţă sau scaun cu mişcarea intestinelor.

Dacă pare puţin speriat la început, nu îl forţa. După ce se obişnuieşte cu şezutul pe oliţă îmbrăcat, poţi începe să-l aşezi fără scutec. Explică-i că la fel faci şi tu în fiecare zi, când mergi la toaletă – îţi dai jos partea inferioară a îmbrăcăminţii. Dacă se arată interesat, lasă-l să se uite în timp ce goleşti oliţa în toaletă, iar la sfârşit, învaţă-l să se îmbrace din nou şi să-şi spele bine mâinile. 

Menţine o atitudine pozitivă în legătură cu întregul proces

Explică-i faptul că funcţiile corpului său sunt la fel cu cele ale tuturor celorlaţi şi că mămica şi tăticul fac exact acelaşi lucru. Dacă se întâmplă vreun accident, este foarte important să nu te enervezi sau să-l pedepseşti. Susţine-l în continuare şi explică-i că o să fii alături de el, pas cu pas.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare