Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, oferind numeroase beneficii pentru bebeluş.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni.

NUTRICIA susţine această recomandare, precum şi continuarea alăptării în paralel cu introducerea altor alimente în dieta bebeluşului la recomandarea medicului.

Contactează experţii NUTRICIA:

La ce vârstă apar visele?

La ce vârstă apar visele?

Se pare că visele îi însoțesc pe micuți încă din pântecele mamei, așa că legătura pe care o stabilești cu bebelușul tău se intensifică prin imaginile pe care i le creezi. Pe măsură ce se dezvoltă în uter, fetusul începe să simtă și să formeze diverse imagini, iar specialiștii au pornit studii pentru a afla legătura pe care o au cu gândurile și trăirile tale.

Poate că, de multe ori când îți privești puiul în timp ce doarme, îi admiri fiecare gest și te întrebi la ce se gândește atunci când zâmbește și ce poate să neliniștească somnul lui inocent. Ei bine, mulți dintre specialiști sunt de părere că ei visează, dar pentru că ne este imposibil să îi întrebăm pe ei și să povestim împreună despre ce au visat în timpul somnului, rămâne o necunoscută. Ce se știe, însă, este faptul că somnul și imaginile care pot apărea în perioada de odihnă îi ajută pe micuți în a-și dezvolta activitatea cerebrală, fiind cea care ar determina și actul vorbirii.

Cercetătorii au identificat două perioade de somn, categoriste în funcție de nivelul de activitate cerebrală. Astfel, există perioade de somn non-MRO (mișcare rapidă a ochilor, sau REM) și perioade de somn MRO, în care se dezvoltă ceea ce cu toții știm că poartă denumirea de vise și presupun accelerarea bătăilor inimii, respirație superficială și mișcarea rapidă a ochilor. Statisticile arată că perioadele de somn cu vise la copiii sunt cu 30% mai mari decât la adulți, iar asta le este benefic celor mici pentru că visele îi ajută în dezvoltarea și modelarea memoriei și asigură formarea de noi conexiuni neuronale. Toate acestea susțin buna devoltare a creierului și oferă suport pentru procesele de învățare și conturare a personalității, fiind și o modalitate de eliminare a tensiunii din sistemul nervos al juniorului.

Așadar, la ce vârsta apar visele? Mulți dintre psihologii cognitiviști sunt de părere că adevăratele vise apar la copii după vârsta de 5-7 ani, atunci când încep să dezvolte înțelegerea de sine necesară în vise. De asemenea, micuții au parte și de coșmaruri, care sunt mai îngrozitoare pentru mămicile care îi privesc decât pentru bebeluși. De multe ori, în procesul de tranziție dintre perioada non-MRO și cea MRO juniorul tău poate tresări, semn că ceva l-ar fi putut speria. Dacă nu adoarme singur, încearcă să îl adormi prin legănare sau cântă-i ceva, pentru a-l asigura că ești acolo. Dacă tresăririle lui se intensifică și cresc în frecvență, indicat este să faci o vizită medicului pediatru.

Dacă ţi-a plăcut şi ai găsit informaţii utile, împarte-le şi prietenelor tale.

Întreabă experții NUTRICIA
Oricând ai nevoie de un sfat de încredere, ei sunt alături de tine.
Întreabă-i tot ce vrei să ştii legat de sarcină, nutriţie sau îngrijirea
bebeluşului tău.
Pune o întrebare